Тежко въоръженият нападател във високоскоростния влак Амстердам-Париж, който бе обезвреден снощи, отрече да е имал терористичен мотив, но не успя да убеди следователите, предаде Франс прес, като цитира източник от френската полиция.

Извършват се множество проверки, но според първите данни от следствието той никога не е бил в затвора и няма профил на престъпник. 26-годишният заподозрян е живял в Испания и испанските власти са уведомили френските служби, че е радикален ислямист.

Заведено му е досие със знак S, което не означава задължително, че е бил наблюдаван, посочва АФП. Първоначално нападателят е бил разпитан от полицията в северния френски град Арас, където той бе арестуван, а тази сутрин е бил прехвърлен в обект на силите за борба с тероризма в района на Париж.

Вчера следобед, нападателят от марокански произход рани трима души във влака, двама от които са в критично състояние.  Известният френски актьор Жан-Юг Англад е пострадал при стрелбата в скоростния влак на компанията "Талис", но животът му не е в опасност съобщи ТАСС, цитирана от БНР.Той е участвал във филмите "Никита" (1990 г.) и "Кралица Марго" (1994 г.).

Американските военнослужещи го обезоръжили, след като го чули как зарежда оръжието си в тоалетната. Оказало се, че той разполагал с автомат "Калашников" и автоматичен пистолет. Според Си Ен Ен двамата морски пехотинци и техния спътник  били в цивилно облекло и обезвредили мъжа,след като той стрелял по единия от тях с автоматичен пистолет.

Вижте снимки>>

Асошиейтед прес разкри самоличността на тримата американци, обезвредили мъжа, който откри огън във влака Амстердам-Париж. Двама от тях са военнослужещи, каза спътникът им Антъни Садлър, който е сътрудник на щатския университет Сакраменто.

Раненият американец е Спенсър Стоу от Сакраменто, Калифорния, а другият е Алек Скарлатос от Роузбърг, Орегон.

"Чухме изстрел и трясък от счупено стъкло зад нас, и  видях служител от влака да тича по пътеката. Видяхме воръжен мъж с автомат да влиза във вагона. И докато той зареждаше да стреля, Алек извика "Спенсър, давай", и Спенсър затича по пътеката между креслата. Спенсър осъществи първия контакт, повали нападателя, а Алек изтръгна оръжието му, а той извади макетен нож и го поряза няколко пъти, после тримата заедно го бихме, докато загуби съзнание.  През цялото време въоръженият мъж не каза нито дума", разказва Садлър.

Нападателят бе арестуван, след като влакът беше отклонен и спря в Арас, на 185 км северно от Париж. На пресконференция снощи, на гарата в Арас, френският вътрешен министър Бернар Казньов изказа, от името на страната, признателност и възхищение към двамата военнослужещи, предотвратили по-голяма касапница и трагедия.

Белгийският премиер Шарл Мишел нарече "терористична атака" случилото се във влака "Талис" и поиска засилване на мерките за сигурност.

Президентът на САЩ Барак Обама също приветства георичните действия на двамата военнослужещи и изрази дълбоката си благодарност за техния кураж и бързата им реакция.

От Пентагона само потвърдиха, че единият от двамата ранени при инцидента е техен военнослужещ.

Масово политици и обикновени граждани във Франция изказват благодарности и възхищение към американците, които с реакцията си предотвратиха касапница на хора.

Френският президент Франсоа Оланд ще приеме в близките дни в Елисейския дворец хората, обезвредили нападателя във високоскоростния влак Амстердам - Париж, за да им изрази благодарността на Франция. Това съобщи Елисейският дворец, цитиран от Франс прес.

Президентът разговаря тази сутрин по телефона с американските и френските граждани, които помогнаха да бъде обезвреден нападателят, гласи съобщението на френското президентство.