Идеята е да бъдат създадени в Либия горещи точки, за да не поемат хората безумни рискове, при положение че не всички отговарят на критериите за получаване на убежище, каза президентът Еманюел Макрон, който посети център за настаняване на бежанци в Орлеан.

Държавният глава добави, че възнамерява да създаде такъв пункт още това лято със или без Европа.

"Другите европейски страни са доста резервирани. Ще опитаме да го направим с Европа, но ако не стане, Франция ще действа сама", каза той.

Искам да изпратя мисии на Френската служба за защита на бежанците и апатридите в италианските горещи точки и съм готов да изпратя и в Либия, каза той, като намекна за възможност да създаде такива центрове и в Нигер.

Макрон се възползва от днешната си визита в Орлеан, за да изтъкне, че иска да се прави разлика между кандидатите за убежище и икономическите мигранти.

"Няма страна, която да може да приеме всички икономически мигранти", заяви той.

На 25 юли се състоя среща между премиера на правителството на националното съгласие на Либия Файез Сарадж и източнолибийският военен лидер Халифа Хафтар в района на Париж под егидата на френския президент Еманюел Макрон.

Те се разбраха за прекратяване на огъня и за произвеждане на избори при първа възможност, става ясно от проектодекларация, разпространена от Елисейския дворец,

Министърът на външните работи на Австрия Себастиан Курц одобри плановете на Париж за създаването на „горещи точки“ за бежанците на територията на Либия.

Ние приветстваме това като важен принос за затваряне на средиземноморския маршрут и за спирането на нелегалната миграция, заяви говорител на първия дипломат на Виена.

"Затварянето на маршрута през Средиземно море се забави твърде дълго. Ще продължим да работим с пълна сила, докато не решим този проблем", пише Курц в социалната мрежа „Фейсбук“.

Министър-председателя на Италия Паоло Джентилони подчерта от своя страна, че целият Европейски съюз трябва да помогне, за да се разреши мигрантската криза в Средиземно море.

„Нашето послание е, че трябва да се поеме общ ангажимент“, подчерта Джентилони след срещата си с председателя на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц в Рим.