Освен това те се разбраха и за произвеждане на избори при първа възможност, става ясно от проектодекларация, разпространена днес от Елисейския дворец, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

Този работен документ бе разпространен преди днешната среща между двамата в района на Париж под егидата на френския президент Еманюел Макрон.

Според дипломатически източници Сарадж и Хафтар са се споразумели за такава декларация, но публикуваният текст още не е окончателен. Той съдържа десет точки и заявява, че от либийската криза може да се излезе само с политически средства. Потвърждава валидността на подписаните през 2015 г. в мароканския град Схират споразумения под егидата на ООН.

Спирането на огъня няма да се прилага, когато става дума за борба срещу тероризма, се уточнява в текста, който призовава за демобилизация на бойците от милициите и за съставянето на редовна либийска армия. В него се настоява за изграждане на правова държава в Либия и за защита на правата на човека. Либия е в хаос от падането от власт на Муамар Кадафи в края на 2011 година. Няколко властови центъра и милиции си оспорват контрола върху територията на страната.

Френският президент Еманюел Макрон се срещна днес поотделно с двамата основни съперничещи си лидери в изпадналата в хаос Либия, опитвайки се да играе ролята на умиротворител в една страна, в която залозите са високи както за Европа, така и за Африка, предаде Асошиейтед прес.

Поредицата срещи в замъка "Ла Сел Сен-Клу" западно от Париж доведе тук Файез Сарадж - премиера на признатото от ООН либийско правителство, и генерал Халифа Хафтар - подкрепяния от Египет влиятелен командир на т.нар. Либийска национална армия.

Макрон се срещна поотделно с двамата, преди двамата да се срещнат лично в присъствието на новоназначения специален представител а ООН за Либия Гасан Саламе. Очаква се след тази поредица от срещи да бъде публикувана обща декларация на двамата либийци, което според френските домакини ще бъде нещо, което не се е случвало досега.

Целта на разговорите, отбелязаха високопоставени френски служители, е да се създаде благоприятен климат за избори в Либия догодина (планове за които обяви либийският премиер през май), да се обсъдят въпроси на сигурността и военни въпроси, зачитането на човешките права и икономическото развитие на богатата на петрол страна, където хората продължават да страдат въпреки изобилието на ресурси. За общата среща Макрон, Саламе и Сарадж, заедно с френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан, вече бяха в залата, а Хафтар влезе по-късно, без церемониалности и поздравления с френския президент и с либийския си съперник.