"Европа реагира твърде бавно на сътресенията по нейните граници и огромните вълни от имигранти”, каза Франсоа Оланд в съвместна реч с германския канцлер Ангела Меркел пред ЕП.

Европа със закъснение разбра, че трагедията в Близкия изток и Африка може да има последици за Европа, добави той и предупреди, че ако „не се обединим, това ще е края на Европа.”.

Религиозният конфликт в Близкия изток създава опасност от тотална война, която може да засегне Европа, каза още Оланд пред ЕП, цитиран от Ройтерс и БТА.

На 27-ми септември Франция извърши първите въздушни удари в Сирия. От Елисейския дворец тогава уточниха, че ударите са нанесени  срещу позиции на "Ислямска държава".

Операцията е протекла в пълна координация с международната коалиция. Вестник „Монд“ припомня, че тези удари са били очаквани след изявлението на френския президент от 7 септември, когато оповести, че Франция извършва разузнавателни въздушни полети над Сирия.

Великобритания и Франция отново настояха за сваляне на сирийския президент Башар Асад от власт. Представители на режима и опозицията в Сирия трябва да създадат ново правителство, но Асад не може да играе никаква роля в бъдещия политически преход, заяви френският външен министър Лоран Фабиюс на пресконференция в Ню Йорк, където участва в сесията на Общото събрание на ООН.

Кампания за разубеждаване на млади французи от джихад


Френското правителство започна от днес излъчването на поредица телевизионни клипове, чиято цел е да предотвратят е да заминаването на млади французи на джихад в Сирия, предаде Франс прес.

Във видеоматериалите четири пострадали семейства разказват за болката си и неспособността си да разберат причините за случващото се с децата им. В клиповете се съобщава "зелен телефонен номер", на който се подават сигнали за кандидати за джихад.

Линията беше създадена през април 2014 г. от френското вътрешно министерство за семействата и близките на младежи, които се готвят да заминат. Досега на телефона са подадени над 3000 сигнала за кандидат-джихадисти, възнамеряващи да заминат за Сирия или Ирак.

В 23 процента от случаите става въпрос за непълнолетни, като повечето от тях са момичета. Около 1300 души (във Франция) са засегнати от тези джихадистки мрежи, над 500 французи или лица, живеещи във Франция, се намират в момента в Сирия или Ирак, заяви днес по радиото премиерът Манюел Валс.

Стотици и дори хиляди младежи са обект на радикализация
, това е голямо предизвикателство за обществото ни и за справянето с него е необходимо семействата да се мобилизират, добави той.

Френското правителство възнамерява да подеме контракампания за разубеждаване, заяви пък министърът на вътрешните работи Бернар Казньов.

Повече от 20 френски медии и интернет сайтове ще излъчват клиповете безвъзмездно. Сред тях са големи телевизии, сайтове като Фейсбук, сайтове на всекидневници и седмични издания. Френското правителство планира да създаде и мрежа за психологическа взаимопомощ за родители за борба с вербуването на децата им. Клиповете може да се гледат на интернет сайта www.stop-djihadisme.gouv.fr.