Това показват данните на Службата за борба с финансирането на тероризма и прането на пари към френското министерство на икономиката, предаде Франс прес и БТА.

Днес директорът на службата Брюно Дал представи пред медиите доклад, изготвен от неговото ведомство за рисковете от пране на пари и от финансиране на тероризма през миналата година.

"Тези тайни банкери на ДАЕШ получават средства, които са ясно предназначени да позволят на организацията да продължи да съществува", каза Дал.

Той подчерта, че главно предизвикателство за службата му сега е да локализира нови събирачи на средства за ИД, която зависи все повече от външно финансиране.

Губейки териториите в Ирак и Сирия, които владееха, джихадистите са лишени от основния си източник на финансиране, като например изнудване на населението или военните плячки. Те се опитват да компенсират отчасти тези загуби чрез финансиране от чужбина, се посочва в доклада.

Службата следи и финансирането на "Ислямска държава" чрез по-традиционни методи, например посредством културни или хуманитарни организации.