По искане на външния министър Лоран Фабиюс външното министерство е предало това нареждане на посолствата си "в тридесетина страни", по-специално в Магреба, Близкия изток и Субсахарска Африка, предаде АФП, цитирана от БТА.

"Французите във въпросните държави бяха приканени да се свържат с най-близкото френско консулство, ако вече не са го направили", се казва в изявлението.

Сред рисковите държави са Алжир, Мароко, Тунис, Йемен и Мали.

Радикалната групировка "Ислямска държава" призова мюсюлманите да убиват граждани, по-специално американски и френски, на държавите от международната коалиция за борба с джихадистката групировка, която оперира в Ирак и Сирия.

Външното министерство на Франция потвърди автентичността на видеоклипа с французина, отвлечен от ислямисти в Алжир, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Вчера базираната в Алжир групировка "Войници на Халифата", обявила се наскоро за поддръжник на "Ислямската държава", съобщи, че е взела за заложник френския гражданин Ерве Гурдел и че ще го екзекутира до 24 часа, ако Франция не спре въздушните си удари по бойците на "Ислямска държава" в Ирак. На клипа се вижда и чува как Гурдел се обръща към френския президент Франсоа Оланд и го моли да спре намесата в Ирак и да направи всичко възможно да го освободи от плен.

Отвличането на френски гражданин от ислямисти в Алжир няма да възпре Франция от участие в коалицията срещу "Ислямска държава", заяви снощи френският външен министър Лоран Фабиюс, цитиран от Ройтерс.

"Ще правим всичко по силите си, за да освобождаваме заложници", каза Фабиюс пред репортери в Ню Йорк, където пребивава за предстоящата сесия на Общото събрание на ООН.

"Но една терористична група няма да промени позицията на Франция", подчерта френският министър.