Така ще се гарантира вътрешната сигурност на страната и тя да изпълнява военните си ангажименти в чужбина, предаде АП, цитирани от Дарик.

В реч пред войниците на борда на универсалния десантен кораб "Диксмюд" край военноморска база в Тулон, Макрон заяви, че ще увеличи разходите тази година с 1,8 милиарда евро до 34,2 млрд. евро. До 2025 г. разходите за отбрана ще нараснат до 2 процента от брутния вътрешен продукт, при 1,8 на сто сега, за да "се спре ерозията на военния ни капацитет", обеща освен това той.

Франция ще удвои бюджета си за военни операции в чужбина. Средствата за операции зад граница ще се увеличат от 450 милиона евро сега на 1,1 млрд. евро през 2020 г., каза Макрон, цитиран от ДПА. Агенцията отбелязва, че наред с Великобритания, Франция е западноевропейската държава с най-значително участие в задгранични операции.

Ядрените сили ще останат и в бъдеще основа на френската система за отбрана, каза още президентът, цитиран от ТАСС. Повече от 50 години ядрените възпиращи сили са основа на отбранителната стратегия на Франция. Дебатите в страната по този въпрос приключиха. Съвсем ясно е, че ядреното възпиране е част от историята на Франция, част от отбранителната й стратегия, и ще остане такава, отбеляза Макрон.

Той потвърди, че по време на мандата му ще започне работата по модернизиране на двата компонента на ядрения арсенал - океанските сили и авиацията. Макрон заяви, че групировката "Ислямска държава" е почти напълно разгромена в Ирак и Сирия и изрази увереност във военната победа над нея през идните седмици, предаде Франс прес.

Благодарение на всички участващи страни, военната организация ИД в Леванта е почти напълно разбита. Уверен съм, че в близките седмици ще постигнем военна победа на място, каза Макрон и изтъкна, че приоритет след победата ще бъде стабилизирането, възстановяването на региона и подпомагането на местното население.

Припомняме, че проектът за нова ядрена доктрина на САЩ, подготвен от Министерството на отбраната, вече е готов и предстои обсъждането му.

Окончателната версия на документа ще е готова през февруари 2018 година.

През октомври 2017 година Доналд Тръмп заяви пред високопоставени служители в сферата на националната сигурност, че ще поиска увеличаване на ядрения потенциал на армията 10 пъти.