Книгата на германския писател от египетски произход Хамед Абдел-Самад е издадена от издателска къща "Грасе" шест месеца след като първоначалният издател се отказа от намерението си да я публикува, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Творбата вече е бестселър в Германия, където бе издадена през 2014 г. В нея се прави паралел между фашистката идеология и ислямизма.

Според автора "фашистката идеология не се е пропила в исляма с възхода на движението "Мюсюлмански братя", а е вкоренена в самия исторически произход на исляма". Хамед Абдел-Самад критикува исляма, "че е сложил край на религиозното различие на Арабския полуостров, че изисква от богомолците безусловно подчинение, че не толерира никакви различия в мнението и че се стреми да доминира света".

Проблемът на исляма не са онези, които го критикуват, а той самият, неговите текстове и неговата визия за света", казва писателят.

Хамед Абдел-Садад е роден през 1972 г. близо до Кайро в семейството на имам. Той се превръща в един от най-видните критици на исляма в Германия, където живее под полицейска защита заради отправени му заплахи за смърт.

Неговата творба "Ислямският фашизъм" трябваше да бъде публикувана на френски през есента на 2016 г. от издателска къща "Пирана", която бе придобила авторските права през 2014 г. Но нейният директор Жан-Марк Лубе се отказа от публикуването на книгата с аргумента, че тезите, защитавани от автора, може да дадат нови аргументи в риториката на крайната десница.

Шест месеца по-късно книгата на Абдел-Садад излиза на френски с добавена последна неиздавана глава, озаглавена "Разочарован и гневен", в която авторът критикува решението на предишния издател да не я публикува и така е избрал "да склони глава пред тактиката за сплашване на ислямистите".

"Западните приятели на исляма, които подкрепят идеята, че пророкът Мохамед трябва да се ползва със специален статут, за да се запази мирът в пределите на техните граници, не правят услуга на мюсюлманите", пише авторът в новата глава.

"Онези, които уважават мюсюлманите и ги приемат сериозно са в правото си да очакват от тях те да реагират на критиката и на сатирата по същия начин, по който биха реагирали и последователите на други вероизповедания", допълва той.

"Аз съм автор, който критикува остро исляма, но никога не заклеймявам мюсюлманите", казва творецът.

Книгата му бе публикувана на английски език през януари миналата година.