Това каза за „Фокус” Борис Чеширков, говорител на Върховния комисариат на ООН за бежанците по повод миграционната криза в Европа.

Според него трябва да се търси решение на конфликтите, които раждат бежанци в световен мащаб и настоящата криза в Кале е само част от задълбочаващите си кризи в световен мащаб.

Хуманитарната криза, която се развива в ЕС, частично се случва и на границата между Франция и Великобритания при евротунела. По-важното в случая е да се предоставя ефективна помощ на пристигащите, които търсят убежище и имат нужда да бъдат посрещнати по достоен и адекватен начин“, каза Чеширков.

Той допълни, че е необходимо изграждането на нови бежански центрове, като предоставяне на бърза и ефективна процедура.

Изграждането на огради по границата могат временно да спрат потока, трябва да се търсят други решения на проблемите, които карат тези хора да бягат“, категоричен е Борис Чеширков.

Предприети са нови мерки за контрол върху притока от незаконни мигранти на входа на тунела под Ламанша и опитите им да преминат във Великобритания.
"Смятам, че сме на път да поемем контрол над ситуацията. Регистрирахме пик миналата седмица, но оттогава броят на мигрантите намаля", заяви междувременно британският външен министър Филип Хамънд след съвещание на правителствения кризисен комитет "Кобра",  цитиран от Франс прес и БТА.

Приехме определени мерки в сътрудничество с френските власти и управата на "Евротунел", които вече дават резултат и чийто ефект ще се удвои в следващите един-два дни, увери министърът.
От вчера английски граничари действат в командната зала на тунела под Ламанша. Допълнителна охрана от около сто души се очаква да бъде разположена на терминала в Кале.

Загрижено да прояви твърдост по проблема, правителството предложи също собственици, които отдават под наем жилище на незаконни имигранти, да може да бъдат осъждани на затвор. Мярката е включена в нов законопроект за имиграцията, който правителството ще представи в парламента през есента, съобщи вчера Грег Кларк, държавен секретар в министерство на общностите и местната власт.