Френският президент каза също, че „е време за скъсване с табутата“.

Усилието в посока на истината трябва да продължи и аз съм убеден, че този  вековен юбилей ще стане свидетел на нови жестове, нови стъпки по пътя на признаването“, каза Оланд на вечеря с арменски движения в Париж, предаде АФП, цитирана от "Фокус".
 
По арменски оценки 1,5 млн. души са били убити от османските сили по време на геноцид през 1915 г. - повечето от тях жени, деца и възрастни хора. Турция обаче отхвърля използването на термина геноцид в конкретния случай, определя го като депортация и не признава този брой на жертвите.

Много държави по света тогава се обявяват против политиката на тогавашното Младотурско правителство, но безуспешно.

Тази година се отбелязват 100 години от трагичните събития.

На 23 април 2014 г. тогавашният премиер на Турция (сега президент) Реджеп Тайип Ердоган поднесе безпрецедентни съболезнования за избитите през 1915 г. в Османската империя арменци.

Ден по-късно арменският президент Серж Саркисян призова Турция да признае геноцида над арменците.

На 24 април, всяка година, милионите арменци по цял свят отдават почит на стотиците хиляди загинали свои предци.
 
Много страни в Европа и Америка официално са признали геноцида над арменците. Сред тях са Франция, Белгия, Швеция, Канада, 32 американски щата.
Но и много страни се въздържат да го направят заради желанието си да поддържат добри отношения с Турция.

Самата Турция не желае да признае геноцида, отричайки историческия факт, което пречи на нормализирането на отношенията й с Армения, която е неин съсед.

Историци припомнят думите на Хитлер, казани преди да нападне Полша на 1 септември 1939 г.: "Кой днес още говори за изтреблението на арменците".