Особен интерес за британските вестници представлява изказване на френския премиер Манюел Валс, че разголените женски гърди са по-типичен символ за Франция, отколкото мюсюлманската забрадка, предаде БТА.

Според лондонския "Гардиън" това сравнение на Валс е посрещнато доста скептично и е предизвикало много критики.

Премиерът изказа мнението в реч в понеделник вечерта, като изрази и подкрепата си за онези кметове на френски градове, които забраниха носенето на буркини - покриващи цялото тяло женски плажни костюми. Той каза, че много повече му харесват голите гърди на Мариана - националния символ на Френската република.

"Мариана е с голи гърди, защото тя храни народа. Тя не е покрита, защото е свободна. Това е републиката!", провикна се Валс на митинг на управляващата Социалистическа партия.

Според вестника обаче изводът, че голите гърди са символ на Франция, докато мюсюлманската забрадка поражда проблем, е станал обект на хапливи забележки не само от политици, но и от историци и феминисти.

Цитират се крайно острите думи на Матилдe Ларер - историчка на Френската революция, която писа в Туитър:

"Мариана е с голи гърди, защото това е алегория, бе глупако!"

После тя надълго обясни, че образът на Мариана с голи гърди има далечни исторически класически корени.

Друг лондонски вестник - "Индипендънт", също цитира Ларер, която обяснява, че изобразяването на Мариана с голи гърди в миналото просто е "художествен символ" и няма нищо общо с феминизма.

Други историци, цитирани от "Гардиън", поставят под въпрос доколко премиерът познава френската републиканска история. Фигурата на Мариана официално стана символ на Френската република по време на революцията от 1848 г., довела до падането на монархията. Нейният образ все още фигурира върху официални документи и в материалите на публични учреждения, както и върху пощенски марки. Статуи на Мариана красят кметствата на много градове, отбелязва всекидневникът.

Цитиран е и историкът Никола Лебур, според когото Манюел Валс изглежда бърка Мариана с по-ранната широко известна картина на художника Делакроа "Свободата повежда народа", централен образ в която е разгърдената женска фигура, която обаче няма нищо общо с републиката.

Така смята и Матилде Ларер, цитирана от "Индипендънт". Според нея премиерът просто се е заблудил в историческите факти.

Вестникът отбелязва и показателния факт, че до Валс на същия митинг са били две министърки - на социалните въпроси и здравеопазването Марисол Турен, и на образованието и науката Нажат Вало-Белкасем, но те демонстративно са се въздържали от ръкопляскания при тези думи на премиера, за разлика от присъстващите.