Средната възраст на американските кандидат-джихадисти е все по-ниска, а делът на жените сред тях се увеличава, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Информацията бе обявена от трима от водещите шефове в борбата с тероризма на изслушване от комисия на Конгреса.

Идентифицирането на хората, които са привлечени от тезите на групировката "Ислямска държава" в интернет, е "предизвикателство, сравнимо с търсене на игла в купа сено с големината на страната", заяви директорът на ФБР Джеймс Коми.

"Изглежда поддаващите се на посланията в социалните мрежи са все по-млади, с повече момичета, тоест жени на възраст под 18 години", добави той.

"През лятото проследихме десетки лица на цялата територия на САЩ в денонощен режим и осуетихме плановете на много от тях", отбеляза шефът на ФБР.

"Числеността на тази група е нараснала зрелищно през последните 18 месеца", заяви Никълъс Расмусен, ръководител на Националния център за борба с тероризма.

"Групировката "Ислямска държава" е вляла нова енергия в израсналите на наша земя екстремисти", добави Расмусен, който се яви пред парламентарната комисия заедно с Коми и министъра на вътрешната сигурност Джей Джонсън.

Тревога във Франция 

Френското правителство започна преди два дни излъчването на поредица телевизионни клипове, чиято цел е да предотвратят заминаването на млади французи на джихад в Сирия.
Във видеоматериалите четири пострадали семейства разказват за болката си и неспособността си да разберат причините за случващото се с децата им.

В клиповете се съобщава "зелен телефонен номер", на който се подават сигнали за кандидати за джихад. Линията беше създадена през април 2014 г. от френското вътрешно министерство за семействата и близките на младежи, които се готвят да заминат. Досега на телефона са подадени над 3000 сигнала за кандидат-джихадисти, възнамеряващи да заминат за Сирия или Ирак. В 23 процента от случаите става въпрос за непълнолетни, като повечето от тях са момичета.

Около 1300 души във Франция са засегнати от тези джихадистки мрежи, над 500 французи или лица, живеещи във Франция, се намират в момента в Сирия или Ирак, заяви преди дни премиерът Манюел Валс.

Превенция и във Великобритания

Около 800 британски граждани в периода юни-август т.г. са привлекли вниманието на правоохранителните органи в рамките на правителствената програма за борба с тероризма, съобщи Националният съвет на полицейските началници на страната, цитиран от ТАСС.

Целта на програмата е извършване на превантивни мерки, които позволяват да се определи на ранен етап дали даден индивид е потенциален терорист и да се реагира на заплахата.
По данни на Съвета в периода от юни до август програмата е обхванала 796 души, като 312 от тях са били на възраст под 18 години.

По-рано британски медии, цитиращи източници от специалните служби, съобщиха, че на територията на страната има 3000 родни ислямисти, готови във всеки момент да извършат атентати в британски градове. Над половината заподозрени живеят в Лондон, а други проблемни зони са западното графство Уест Мидландс и северозападният град Манчестър.
Броят на заподозрените във връзки с терористи е нараснал с 50 процента спрямо 2007 г.