Снощи при засилени мерки за сигурност 29-годишният французин с хаитянски произход е бил изведен от хасковския арест и транспортиран за София, предаде БНР.

Процедурата по предаването е съгласувана между нашите и френските служби.

Фриц Жоли Жоашен беше задържан на граничния пункт "Капитан Андреево" на 1 януари тази година при опит да премине в Турция с тригодишното си дете.

Междувременно се получи европейска заповед за арест по обвинение за участието му в терористична група и близки връзки с братята Куаши, които разстреляха 12 души в редакцията на "Шарли Ебдо" в Париж.

На 20-и януари Хасковският окръжен съд реши, че Жоашен ще бъде предаден на Франция за „участие в организирана престъпна група за подготовка на терористични актове", където ще започне разследването.

“Обичам Франция, не съм терорист и желая да бъда екстрадиран“, каза тогава Жоашен.

Преди това окръжният съд в Хасково отказа да екстрадира Жоашен по обвинението, че е отвлякъл детето си и го извел през границата.
Мотивите бяха, че не е налице едно от задължителните условия - за двойна наказуемост, както и че българският Наказателен кодекс не третира като престъпление отвличането на дете от родител.