Това съобщава в. "Журнал дю диманш", цитиран от Франс прес.

Отказът се съдържа в писмо, адресирано до Паскал Лами, бившия директор на Световната търговска организация и настоящ президент на организацията Група за обществени интереси ЕкспоФранс, която предлага Франция да е домакин на изложението.

В писмото Филип се аргументира със структурните слабости на икономическия модел на френското предложение за домакинство. В контекста на оздравяване на обществените финанси, Филип отказва да натоварва бъдещето на Франция с допълнителни и невъзможни за контролиране ангажименти.

Кандидатурата на Франция бе предложена в края на септември. Според сценариите, заложени в нея, се планираше изложението да бъде посетено от между 35 и 40 милиона души. Според един от сценариите се планираше дори максимална посещаемост от 65 милиона души.

Но при евентуална по-ниска посещаемост, колкото например беше тази на изложението в Милано (20 милиона посетители) ще има спад в очакваните приходи от 1,3 милиарда на 455 милиона евро, което представлява риск за обществените финанси, според френския министерски съвет.

Като аргумент за изтеглянето на Франция Филип посочва и липсата на частни партньори, готови да се ангажират в организирането на домакинството.

Изтеглянето на Франция проправя пътя за трима други кандидати - Русия (Екатеринбург), Япония (Осака) и Азербайджан (Баку). Изборът на домакин ще бъде обявен на 15 ноември, а изложението ще се проведе от 1 май до 31 октомври 2025 година.