Според него, Марин трябва да се откаже от този пост заради пораженията на президентските избори и изборите за Национално събрание, предаде ТАСС.

Жан-Мари Льо Пен е направил това изявление пред телевизионния канал BFM-TV след като не е бил допуснат в зданието на парижката щаб-квартира на партията навръх рождения му ден - 20 юни. Основателят на "Национален фронт" навърши 89 години.

"Партията ни претърпя две големи поражения на президентските избори и на изборите за Национално събрание. В демократична страна като нашата в такива случаи се постъпва така, както направи наскоро първият секретар на Френската социалистическа партия Жан-Кристоф Камбаделис - подава се оставка", каза Льо-Пен-Старши.

На уточняващ журналистически въпрос, следва ли от това, че дъщеря му Марин Льо Пен трябва да си подаде оставката, политикът отговори: "Мисля, че да".

"Национален фронт" трябва да реши с кого да я замени. Сигурен съм, че ще се намери такъв човек, защото няма незаменими личности", добави той.

Едновременно с това Льо-Пен е изказал съмнение, че партията може да бъде оглавена от нейния сегашен заместник-председател Флориан Филипо.

"Той не е достатъчно популярен", смята Льо-Пен.

Коментирайки недопускането си в щаб-квартирата на създадената от самия него партия, където днес заседава нейното политбюро, Жан-Мари Льо Пен подчерта: "Бюрото на партията с това наруши както устава на организацията, така и решение на конгреса и френския съд. Чрез тези решения аз бях възстановен на поста почетен партиен председател."

Но това не ме учудва, защото "Национален фронт" е неблагодарна организация. Ако не бях дал 9 милона евро, партията нямаше да може да участва не само на изборите за Национално събрание, но и на президентските избори, добави той.