Лоран Фабиус потвърди, че подава оставка като външен министър на Франция. Това заяви самият той след приключването на заседанието на правителството в Елисейския дворец.
Това беше моето последно заседание на правителството, в което взимам участие“, каза той.

Президентът на Франция Франсоа Оланд ще обяви днес, че е решил да предложи кандидатурата на министъра на външните работи Лоран Фабиюс за председател на Конституционния съвет на мястото на Жан-Луи Дебре, съобщи френският телевизионен канал Бе Еф Ем, цитиран от БТА.

Фабиюс уведоми днес с писмо министерството, че напуска поста. Той остава председател на Международната конференция на ООН за климатичните промени още една година.

Въпросът за смяна на външния министър ще се реши окончателно, след като приключи насроченото за тази вечер в парламента гласуване във връзка с конституционната реформа.

"Президентското изявление за смяна на министъра ще бъде направено най-вероятно утре или петък", съобщи Бе Еф Ем.

Политическите наблюдатели споменават мнозина кандидати за поста външен министър на Франция. Сред тях е Сеголен Роаял, бивш лидер на социалистите и кандидат-президент, днес министър на екологията. Но според медиите "единствено срещу нея се обявява категорично самото френско външно министерство".

Като претенденти за поста се посочват и министърът на финансите Мишел Сапен, бившият социалистически кмет на Париж Бертран Деланое, председателката на външнополитическата комисия в парламента Елизабет Гигу и бившият премиер социалист Жан-Марк Еро.

Сред възможните кандидати някои нареждат и Юбер Ведрин, вече заемал поста през 1997-2002 г., макар да е на почти 70 години.

Станал най-младият премиер на Франция през 80-те години на миналия век, Лоран Фабиюс изигра ключова роля като външен министър за договаряне на международното споразумение за иранската ядрена програма и на глобалното споразумение за борба с климатичните промени, припомня Ройтерс.

Днес Фабиюс обвини Съединените щати, че не правят достатъчно в Сирия, предаде Франс прес.
"Човек няма усещане, че това е много силен ангажимент", отбеляза той, визирайки ролята на САЩ в оглавяваната от тях коалиция срещу терористичната групировка "Ислямска държава". Фабиюс освен това изрази съжаление, че сирийският режим е набрал отново сила, не без помощта на Русия и Иран.

Франция ще инициира бързо международна конференция за решаване на израелско-палестинския конфликт на основата на съвместното съществуване на две държави, обяви още Фабиюс. Той поясни, че това ще стане на два етапа: през първия ще бъде свикана среща без израелско и палестинско участие, а през втория - двете страни в конфликта ще бъдат поканени на форум.

През ноември Фабиюс спомена за такава възможност пред френския парламент, като посочи, че ако инициативата не се увенчае с успех, Франция ще признае държавата Палестина, припомня Франс прес.