Интригата се състояла в това, че в медиите изтичат информации, уронващи престижа му, с цел да се подкопаят неговите шансове да бъде избран на най-високия държавен пост, предаде Ройтерс.

Консерваторът Фийон преди бе фаворит в социологическите проучвания пред изборите тази пролет. Но рейтингът му се срина поради разкритията за фиктивни назначения на негови роднини.

"Има вестници, които получават документи 48 часа след като са били иззети при обиски, например от офиса ми в Националното събрание. Кой им дава тези документи? Държавните служби", каза Фийон в интервю за телевизия Франс 2.

На въпрос дали политици или правосъдната система дават одобрението си за това, Фийон каза: "Ще стигна много по-далеч. Обвинявам президента на републиката."

Отговаряйки на кандидата на десницата, Елисейският дворец съобщи, че Оланд "осъжда твърдо неверните твърдения на Фийон".

"Изпълнителната власт никога не се е намесвала в никакви съдебни процедури и винаги стриктно е спазвала независимостта на съдебната власт", подчертаха от президентството.

Фийон, 63-годишен бивш премиер, изглеждаше в идеални позиции да върне властта в ръцете на десноцентристите след 5 години управление на Френската социалистическа партия.

В края на януари обаче се появиха медийни информации, според които той е плащал на съпругата си Пенелоп и двете им деца хиляди евро държавни пари за работа, която може би не са вършили.

Сега срещу него има официално образувано разследване на магистрати по подозрение за присвояване на държавни средства.