Бившият френски премиер Жан-Марк Еро днес бе назначен за министър на външните работи на мястото на Лоран Фабиюс, съобщи френското президентство, цитирано от световните агенции и БТА.

Вчера Фабиюс беше номиниран за председател на френския Конституционен съвет. Френският президент Франсоа Оланд бе обявил, че ще извърши днес промени в кабинета.

На ключовите постове остават досегашни министри - Манюел Валс остава премиер, Мишел Сапен остава министър на финансите, а Еманюел Макрон - на икономиката. Лидерката на френската партия "Европа Екология - Зелени" Еманюел Кос влиза в правителството като министър на жилищната политика.

Зелените бяха напуснали властта през април 2014 година, но сега се завръщат с три министерски поста, посочва Франс прес.

Предизвикателствата пред Еро са много - Сирия, Либия, преговорите на европейско ниво за избягване на Брекзит, евентуално начало на процес по вдигане на санкциите срещу Русия.

Еро няма голям опит на международната сцена, но владее немски език. Бил е преподавател по немски език и това го прави един от малкото френски политици, който говори езика на Гьоте, което би улеснило разбирателството между Париж и Берлин.

Той бе премиер от 2012 до 2014 година. В това правителство настоящият премиер Манюел Валс беше вътрешен министър. Смята се, че Валс до голяма степен е допринесъл за отстраняването на Еро от премиерския пост. Сега Еро ще бъде министър в кабинет, оглавяван от Валс.

За поста на външен министър  Еро беше предпочетен пред Сеголен Роаял, за която се спекулираше, че ще заеме поста на Фабиюс. Еро е предан на Оланд и един от малкото френски политици, които не се впуснаха в критики срещу него, след като беше отстранен от премиерския пост през 2014 година.

Под заглавие „Неочакваната реабилитация на Жан-Марк Еро“, френският вестник „Фигаро“ коментира, че с назначаването на Еро на поста министър на външните работи Франсоа Оланд връща борец тежка категория в екипа си.

Дългогодишен приятел на президента, бившият премиер напуснал предишния си пост с чувство за недовършена работа и несправедливост.

Преди сформирането на сегашното правителство, хипотезата за поверяване на външното министерство на Еро изглеждаше естествена.

„Той има същия профил на Жан-Ив льо Дриан – държавник от редиците на католическата Социалистическа партия от Западна Франция, мълчалив, свенлив и работлив“, споделя негов близък.