Това заяви в интервю за Ройтерс и три европейски вестника френският министър на финансите Мишел Сапен, съобщи агенцията, цитирана от БТА, без да посочва имената на другите издания.

Правителството е под натиск да намери решение на конфликта си по трудовата реформа с Общата конфедерация на труда (CGT - Се Же Те) преди началото на европейското първенство по футбол във Франция на 10 юни, което профсъюзът заплаши да осуети.

"Преди всичко трябва да бъдем твърди", казва Сапен в интервюто.

"Да постъпим по друг начин би било грешно с оглед на (останалите) синдикати, повечето от които подкрепят текста", допълва той.

Твърдолинейният синдикат Се Же Те организира улични протести, стачки в железопътния транспорт и блокади на рафинерии, за да окаже натиск на правителството да се откаже от плановете за реформи.

Умерената Френска демократична конфедерация на труда (CFDT), другият водещ синдикат обаче подкрепя реформата, която ще позволи на работодателите да освобождават по-лесно персонал в трудни периоди, но и дава повече правомощия на профсъюзите да договарят споразумения във всяка компания, вместо на национално равнище.

В интервюто Сапен изразява съгласие с твърдата позиция на премиера Манюел Валс и отбелязва, че е бил неправилно разбран, когато по-рано тази седмица е заявил пред телевизия Ел Се Пе, че "може би" ключов член от законопроекта може да бъде поправен като компромис.

"Член 2 е символът на способността на Франция да реформира", посочи министърът.

Член 2 позволява на компаниите да се откажат от националното задължение за защита на труда, ако приемат вътрешни споразумения за заплащането и условията със съгласието на мнозинството от служителите.

От интервюто става известно и, че френското финансово министерство изключва като вариант данъчна сделка с Гугъл (Google), както Великобритания направи през януари.

Франция ще "извърви целия път", за да гарантира, че мултинационалните компании, работещи на нейна територия, плащат данъците си, като може да последват и още случаи, след като Гугъл и МакДоналдс (McDonald's) бяха подложени на данъчни обиски, заявява Сапен.