Френската полиция деблокира рафинерия в западния град Донж, окупирана от стачници вече над седмица. На мястото бяха изпратени внушителни сили на реда, за да разтурят барикадите от запалени гуми и дървета и да изтласкат от зоната около 150 синдикални активисти, предадоха ТАСС и БТА.

Вижте снимки >>>

Очаква се скоро рафинерията да приеме първите цистерни от началото на стачката, които да зареди с гориво за бензиностанциите. Според експерти обаче заводът ще започне нормална работа най-рано идната седмица.

Покрай протестите срещу готвената от френското правителство трудова реформа стачки в нефтопреработвателния сектор предизвикаха енергийна криза в страната. Близо 20 на сто от бензиностанциите или нямат доставки, или трудно се снабдяват с бензин и дизелово гориво.

На този фон правителството заяви, че от началото на седмицата е разходвало стратегическите горивни резерви, за да се справи с недостига на горива по бензиностанциите.

Резервите по изчисления са достатъчни за 115 дни, отбеляза тази сутрин след заседание на кабинета Ален Видалис, държавен секретар по транспорта.

Същевременно френският президент Франсоа Оланд заяви, че той няма да се откаже от проектозакона за реформа на трудовото законодателство въпреки многобройните протести и блокирания на пътища  във Франция, защото тази реформа, по думите му е добра.

"Няма да отстъпя, защото мисля, че това е една добра реформа", заяви френският държавен глава на пресконференция в края на срещата на високо равнище на Г-7 в Исе Шима, Япония.

Оланд заяви, че първата задача на правителството, изправено пред тези протести, е да гарантира "свободата на придвижване и доброто функциониране на икономиката".

По улиците в страната вчера излязоха близо 300 000 души, според данни на Общата конфедерация на труда, и 153 000, според властите.
Демонстранти бяха блокирали магистрали и мостове.

Противниците на проектозакона за промени в трудовото законодателство призоваха да се активизират протестите и то най-вече в секторите, в които вече има стачки, предаде Франс прес.

Организациите приканват да се продължат и да се разширят протестните действия, пише интерсиндикалният съюз.