Претендентът за спечелване на президентската номинация на републиканците в САЩ Доналд Тръмп заявява в интервю, че Ангела Меркел греши, като пуска хиляди мигранти в Германия, и че бежанската криза може да предизвика революции и даже да сложи край на Европа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Смятам, че Ангела Меркел прави трагична грешка с мигрантите", казва Тръмп пред френския консервативен вестник "Вальор актюел".

Според печатното издание това е първото голямо интервю на милиардера за европейска медиа от началото на кампанията му.

"Ако не се отнесете компетентно и твърдо към ситуацията, да, това е краят на Европа. Може да се изправите пред истински революции", казва Тръмп според френския превод на думите му.

Той добавя, че Брюксел е станал хранителна среда за терористи, а някои квартали на Париж и други градове във Франция са станали зона, опасна за придвижване.

"За съжаление Франция не е онова, което беше преди, нито Париж е такъв", казва магнатът. По думите му строгите френски закони за притежание на оръжие са отчасти причината за кръвопролитието в концертната зала "Батаклан".

"Аз винаги имам пистолет у себе си. Аз ако бях в "Батаклан", мога да ви кажа, щях да открия огън", заключава Доналд Тръмп.