"Европейският съюз ще умре, защото хората не го искат. Арогантните и хегемонни империи са обречени да загинат", каза Льо Пен на митинг в град Лил, в северна Франция, цитирана от Ройтерс и БТА.

"Дойде време за разгром на глобалистите", продължи крайнодясната лидерка, аплодирана от привържениците си. Тя обвини своите съперници - центриста Еманюел Макрон и консерватора Франсоа Фийон в предателство заради политическите им платформи в подкрепа на Европейския съюз и пазарната икономика.

Президентските избори във Франция ще са следващата фаза от глобалния бунт на хората, след Брекзит и победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ, каза Марин льо Пен.

"Истинският залог на изборите във Франция ще бъде оцеляване или смърт на Европейския съюз. Те ще са почти референдум", добави тя.

Според анкети след първия тур на президентските избори на 23 април, Льо Пен ще стигне до балотажа на 7 май, но ще бъде победена от центристкия кандидат Еманюел Макрон.

Пред "Паризиен" Льо Пен потвърди, че ако бъде избрана, излизането на Франция от еврозоната няма да бъде хаотично.

Тя потвърди, няма рязко да изтегли страната от еврозоната, а ще организира референдум след шест месеца преговори с другите страни от ЕС по редица въпроси, включително Шенгенското споразумение и свеждането на ЕС до хлабаво обединение от държави.

Еврото ще бъде последната стъпка, тъй като искам да изчакам резултата от изборите в Германия през есента преди да го предоговаряме, уточни Льо Пен.