Крайнодясната френска партия Национален фронт засили днес евроскептичната си реторика, след като в последните дни вече втвърди позициите си срещу имиграцията, вероятно в опит да мобилизира привържениците си за първия тур на президентските избори в неделя, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Допитванията от месеци предричат, че лидерът на Националния фронт Марин льо Пен ще стигне до втория тур на 7 май, но в последно време съперниците й я догонват и реториката на партията й се изостри, отбелязва агенцията.

"Ще видите, скоро ще приберем олигархичния ви парцал в шкафовете", написа в Туитър за знамето на ЕС дясната ръка на Льо Пен Флориан Филипо.

Така той реагира на туит на представителството на Европейската комисия във Франция, който гласи: "Гордеем се със знамето си, символ на единство, солидарност и хармония между народите на Европа. Нека не го крием".

Туитът бе коментар на направеното снощи искане от Марин льо Пен да се махне знамето на ЕС от студиото на френската телевизия ТФ 1, където тя даваше интервю, и да се остави само френското знаме.

"Искам да съм президент на Френската република. Не искам да съм председател на Европейската комисия. Смятам, че ЕС нанесе много вреди на страната ни", заяви Льо Пен в отговор на въпрос защо иска да се махне знамето на ЕС, което обикновено стои като фон в такива ситуации.

Според проучване на избирателните нагласи на Опиниънуей центристкият кандидат Еманюел Макрон ще получи 23% на първия тур на президентските избори във Франция в неделя. Социолозите предричат на Марин льо Пен 22%, на десния кандидат Франсоа Фийон 20%, а на крайнолевия Жан-Люк Меланшон 19%.

При втори тур между Макрон и Льо Пен прогнозата е за победа на Макрон с 65 на 35 процента. При втори тур между Фийон и Льо Пен Фийон побеждава с 58 на 42 процента.

Финалният спринт в надпреварата става особено оспорван, още повече, че близо 30 процента от избирателите заявяват, че още не са решили за кого да гласуват в неделя, отбелязва Франс прес.