Двете страни се опитват да се справят с постоянните набези на мигранти, опитващи се да проникнат на територията на тунела под Ламанша, предаде АФП, цитирана от БТА.
 
Става дума за повече от 266 млн. евро, предназначени за Франция, и повече от 370 млн. евро – за Великобритания за периода 2014-2020 г.“, заяви европейският комисар по въпросите за миграцията, вътрешните дела и гражданството Димитрис Аврамопулос.

Междувременно петдесетина мигранти, главно еритрейци и суданци, блокираха вчера достъпа до приемния им център близо до хиподрума във Венсен, източно от Париж, протестирайки срещу условията на живот в центъра, които сравняват със затворничество, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Решение на проблемите ни", "Искаме правителството да осъзнае положението ни", пише на транспаранти, закачени на входа на центъра.

Мигрантите протестират и срещу липсата на помощ за уреждане на административния им статут, въпреки че такава им е била обещана, след като са били изгонени от лагерите си в Париж и преместени в този център.

"Тук е като затвор. Приемаме ситуацията, защото по-добре тук, отколкото на улицата, ама тук няма нищо", казва мигрантът Абдала от Еритрея.

"Няма как да си перем дрехите, даже няма леген и вода. Един сапун се дели между 20 души. Храната е лоша и недостатъчна. Всеки ден ни се налага да се возим гратис, защото центърът не ни дава билети", разказват мигрантите.

"Нашата работа е да дадем убежище на тези хора, за да могат да спят някъде, да имат покрив над главата. Ние сме приемен център. Административната им ситуация е от компетенцията на държавните ведомства по въпросите на бежанците", обясни заместник-директорката на благотворителната организация "Емаюс" Орели Ел Хасак-Марцорати.