Депутати се дуелират до кръв преди 50 години край Париж

stat
14:01  |  21 април 2017 | / Автор Франсис Гуж, ”Монд” * /  
Гастон Дефер, виден френски политик от втората половина на XX век Гастон Дефер, виден френски политик от втората половина на XX век
Сн.: Wikipedia

На 21 април 1967 г. кметът на Марсилия Гастон Дефер** и голистът Рьоне Рибиер кръстосват шпаги. Това е последният във Франция двубой на честта.
В градина, засенчена от приветливи дръвчета, обгърната от пролетна свежест, двама мъже в бели ризи с разкопчани яки, със запретнати ръкави и с шпаги в ръце се оглеждат и преценяват, после - по знак на арбитъра - кръстосват стоманените остриета.

Четири минути по-късно двубоят спира, тъй като единият от дуелистите е ранен два пъти в ръката.

Тази сцена не е извадена нито от роман, нито от филм на плаща и кинжала. Тя се разиграва преди точно петдесет години в парка на частна вила в Ньойи-сюр-Сен***.

Сблъскват се двама парламентаристи: Гастон Дефер, кмет на Марсилия, водещ депутат от т.нар. Френската секция на работническия интернационал (SFIO, предшественик на днешната Социалистическа партия), и запаленият голист Рьоне Рибиер, депутат от Вал-д'Оаз. Те са противниците в последния дуел във Франция.

Предишния ден по време на разгорещени парламентарни дебати Гастон Дефер, чието изказване постоянно прекъсват, апострофира своя най-напорист колега: "Млъкнете, глупако!".

Инцидентът не спира дотам. По-късно, в друга зала Рибиер иска извинения, но марсилецът кибритлия отказва.

Тогава засегнатият му праща двама секунданти, за да изисква реванш. Полага му се и изборът на оръжие, и той се спира на сабята.

След няколко атаки и защити Рибиер е засегнат в ръката; вече има първа кръв и схватката би трябвало да спре.

Раненият обаче настоява двубоят да продължи, се уточнява в тв репортаж на Ер Те Ел (RTL, в приложеното видео). Но не на живот и смърт, още повече, че на другия ден голисткият депутат смята да се жени.

Не след дълго той пак е одраскан по ръката и арбитърът Жан дьо Липковски, ляв голист, прекратява двубоя.

Първата кръв се оказва последна

Депутатът от Вал-д'Оаз изглежда никога не е докосвал сабя и фактът, че един от неговите дядовци през 1910-а се е бил на дуел, не му помага особено.

Докато полицията пренебрегва събитието, най-малкото официално, журналистите са много. Дуелът даже е заснет с кинокамери.

Този "маскарад", като го описва един журналист, не е по вкуса на генерал де Гол. Властният президент праща свои емисари със задачата да предотвратят зрелището. Без успех.

По-късно, всеки път когато получи възможност да спомене тази среща, зевзекът Дефер твърди, че целил противника си в слабините, за да му провали първата брачна нощ...

Тези няколко капки кръв на голисткия депутат са и последната пролята кръв в дуел във Франция.

А предпоследният двубой в страната е 9 години преди да се сблъскат депутатите. Има с какво да се запомни и той, макар поводът за него да е забравен. На 30 март 1958 г. артистично-лична разпра изправя един срещу друг 53-годишният танцьор Серж Лифар и някой си маркиз Дьо Кювас (72 г.).

Но секундантът на благородника е известен и днес. Той се казва Жан-Мари льо Пен, основател и дългогодишен лидер на крайнодесния Национален фронт, и баща на днешната кандидатка за президент на Франция.

- - -
* С незначителни съкращения. Превод: Николай Големанов
** Гастон Дефер (1910 - 1986), виден френски политик, социалист. Няколко пъти е министър в различни правителства, включително на вътрешните работи, през 1983 - 1986 г.
*** Западно предградие на Париж, същото в което е подписан скандално известният Ньойски договор.
Последно в Спектър


Има ли разлика между Валери Жаблянов и Георги Марков

Валери Жаблянов беше отстранен от зам.-председателския пост в НС, след като си позволи остри изказвания, които той и БСП маскираха като лично мнение.