Депутати се дуелират до кръв преди 50 години край Париж

stat
14:01  |  21 април 2017 | / Автор Франсис Гуж, ”Монд” * / обновено преди 15 минути
Гастон Дефер, виден френски политик от втората половина на XX век
Сн.: Wikipedia

На 21 април 1967 г. кметът на Марсилия Гастон Дефер** и голистът Рьоне Рибиер кръстосват шпаги. Това е последният във Франция двубой на честта.
В градина, засенчена от приветливи дръвчета, обгърната от пролетна свежест, двама мъже в бели ризи с разкопчани яки, със запретнати ръкави и с шпаги в ръце се оглеждат и преценяват, после - по знак на арбитъра - кръстосват стоманените остриета.

Четири минути по-късно двубоят спира, тъй като единият от дуелистите е ранен два пъти в ръката.

Тази сцена не е извадена нито от роман, нито от филм на плаща и кинжала. Тя се разиграва преди точно петдесет години в парка на частна вила в Ньойи-сюр-Сен***.

Сблъскват се двама парламентаристи: Гастон Дефер, кмет на Марсилия, водещ депутат от т.нар. Френската секция на работническия интернационал (SFIO, предшественик на днешната Социалистическа партия), и запаленият голист Рьоне Рибиер, депутат от Вал-д'Оаз. Те са противниците в последния дуел във Франция.

Предишния ден по време на разгорещени парламентарни дебати Гастон Дефер, чието изказване постоянно прекъсват, апострофира своя най-напорист колега: "Млъкнете, глупако!".

Инцидентът не спира дотам. По-късно, в друга зала Рибиер иска извинения, но марсилецът кибритлия отказва.

Тогава засегнатият му праща двама секунданти, за да изисква реванш. Полага му се и изборът на оръжие, и той се спира на сабята.

След няколко атаки и защити Рибиер е засегнат в ръката; вече има първа кръв и схватката би трябвало да спре.

Раненият обаче настоява двубоят да продължи, се уточнява в тв репортаж на Ер Те Ел (RTL, в приложеното видео). Но не на живот и смърт, още повече, че на другия ден голисткият депутат смята да се жени.

Не след дълго той пак е одраскан по ръката и арбитърът Жан дьо Липковски, ляв голист, прекратява двубоя.

Първата кръв се оказва последна

Депутатът от Вал-д'Оаз изглежда никога не е докосвал сабя и фактът, че един от неговите дядовци през 1910-а се е бил на дуел, не му помага особено.

Докато полицията пренебрегва събитието, най-малкото официално, журналистите са много. Дуелът даже е заснет с кинокамери.

Този "маскарад", като го описва един журналист, не е по вкуса на генерал де Гол. Властният президент праща свои емисари със задачата да предотвратят зрелището. Без успех.

По-късно, всеки път когато получи възможност да спомене тази среща, зевзекът Дефер твърди, че целил противника си в слабините, за да му провали първата брачна нощ...

Тези няколко капки кръв на голисткия депутат са и последната пролята кръв в дуел във Франция.

А предпоследният двубой в страната е 9 години преди да се сблъскат депутатите. Има с какво да се запомни и той, макар поводът за него да е забравен. На 30 март 1958 г. артистично-лична разпра изправя един срещу друг 53-годишният танцьор Серж Лифар и някой си маркиз Дьо Кювас (72 г.).

Но секундантът на благородника е известен и днес. Той се казва Жан-Мари льо Пен, основател и дългогодишен лидер на крайнодесния Национален фронт, и баща на днешната кандидатка за президент на Франция.

- - -
* С незначителни съкращения. Превод: Николай Големанов
** Гастон Дефер (1910 - 1986), виден френски политик, социалист. Няколко пъти е министър в различни правителства, включително на вътрешните работи, през 1983 - 1986 г.
*** Западно предградие на Париж, същото в което е подписан скандално известният Ньойски договор.

Последно в Спектър


Бжежински - от емигрант до главен съветник в Белия дом

Също като своя предшественик на поста* Хенри Кисинджър, преселник от Германия, Збигнев Бжежински пристига в страната като емигрант от Европа.


Смятате ли, че разсекретяването на стенограмата ще доведе до разкриване на истината за КТБ?

Да Не Не знам
Можем ли да намалим катастрофите по пътищата? Да се избират ли депутатите мажоритарно в 2 тура?