Тази сутрин четирима френски войници са били застреляни от мъж, облечен с афганистанска военна униформа, когато приключвали спортна тренировка в базата си "Гуан" в провинция Каписа, Източен Афганистан. 16 души пък са били ранени.
В комюнике на френското министерство на отбраната се говори освен за четирима убити и за 8 ранени, единият от които тежко, отбелязва АФП. Френският външен министър Ален Жупе съобщи, че ранените са близо 15, осем от които с опасност за живота.

Саркози уточни, че министърът на отбраната Жерар Лонге веднага заминава за Афганистан.Той и началникът на ГЩ на въоръжените сили адмирал Едуар Гийо ще се запознаят с обстоятелствата около днешната престрелка.

"Дотогава всички дейности по обучението, съвместните бойни операции на френската армия са замразени. Ако нямаме яснота относно сигурността, ще поставим въпроса за по-ранно от предвиденото изтегляне на френската армия. Ние сме приятели на афганистанския народ, съюзници на афганистанския народ, но не мога да приема, че афганистански войници стрелят срещу френски войници", изтъкна Саркози, цитиран от световните агенции.

След случилото се Франция дори обмисля да ускори изтеглянето на контингента си от Афганистан, съобщи БТА.

Жерар Лонге заяви, че става дума за хладнокръвно убийство. "Те не бяха въоръжени. Те бяха хладнокръвно убити от афганистански войник", заяви Лонге по телевизия Франс 2.
"Засега не знаем дали нападателят е бил член на талибаните, внедрен в армията, или човек, който го е сторил по неизвестни нам причини", отбеляза министърът.

Нападателят Абдул Сабур бил арестуван, се добавя в комюнике на алианса, цитирано от ДПА.
"Случаи като днешното убийство на френски войници в Афганистан стават водещи новини, но са изолирани събития". Това се посочва в изявление на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Той допълва, че всеки ден 150 000 военни от 50 държави обучават 300 000 служители на афганистанската армия.

Президентът на Афганистан Хамид Карзай изпрати съболезнованията си на френския народ във връзка с кървавото нападение.
"Президентът е опечален от този инцидент и изразява дълбокото си съчуствие и съболезнования на френския народ и семействата на жертвите, посочва Карзай в комюнике, цитирано от Франс прес. Президентът посочва също, че през "последните десет години Франция е оказала значителна помощ" на Афганистан и че "отношенията между двете страни винаги са се основавали на честността".

Преди няколко месеца президентът на САЩ Барак Обама обяви, че ще изтегли 10 000 войници от Афганистан до края на 2011  г. и още 23 000 до лятото на 2012 г. Тогава Франция също съобщи, че до края на 2012 година ще изтегли от Афганистан една четвърт от своя военен контингент - близо 1000 души. Френският контингент в Афганистан в момента наброява 3600 военни. От началото на международната операция в Афганистан в края на 2001 г. Франция е дала 82 жертви.