Това заяви френският външен министър Жан-Марк Еро в интервю за в. "Журнал дю диманш", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Запитан за липсата на единство сред европейците по отношение на вижданията на американския президент Доналд Тръмп за света, Еро каза, че ситуацията се променя, особено след повтарящите се атаки на Тръмп срещу Европа.

"(...) обзалагам се, че всеки опит за разделяне и властване над европейците няма да проработи. Съединените щати категорично нямат капацитета да изместят ползите, които ЕС предлага на своите членове", заяви френският външен министър.

Дори (британският премиер) Тереза Мей бе принудена да признае, че въпреки Брекзит, в интерес на САЩ е да имат силна Европа за партньор, допълни Еро.

Френският първи дипломат заяви, че няма да приеме никаква външна намеса - руска или американска, на президентските избори във Франция през април и май.

"Някои позиции или изявления може да загатват, че САЩ и Русия искат да отслабят Европа", отбеляза Жан-Марк Еро.

Той даде за пример изразените от Русия предпочитания за кандидати на френската десница, като консерватора Франсоа Фийон и крайндесния лидер Марин льо Пен, докато независимият проевропейски кандидат Еманюел Макрон бе подложен на кибер-атаки.

"Тази форма на намеса във френския демократичен живот е неприемлива...Франция няма да приеме, французите няма да приемат техният избор да бъде диктуван", каза френският първи дипломат.