Посрещайки високия гост край самолета, гвинейският президент Алфа Конде каза, че ако Оланд може да посети неговата страна, значи и всеки друг може, предаде БТА.

"Има надежда: надеждата на онези, които са излекувани, надеждата, че ние можем да поставим тази епидемия под контрол", каза Оланд.

В негова чест около летището бяха издигнати плакати, приветстващи традиционните приятелски връзки между Франция и бившата й колония.

Хиляди жители на гвинейската столица оказаха възторжен прием на френския президент по улиците на Конакри с ръкопляскания, удари на барабани и танци.

Визитата на Оланд бе кратка - само 8 часа, и включваше посещение на център за лечение на болни от ебола в главната болница на столицата, както и среща с френски здравни работници там.

На друга среща, на която присъства и гвинейският президент Конде, Оланд изслуша информации от хуманитарни организации, участващи в битката с епидемията. В залата избухнаха аплодисменти, когато влезе излекуван от ебола.

"Ебола е нещо различно. Когато не си болен от ебола, имаш живот, имаш мечти. Когато си болен от ебола, те третират като мъртвец, дори и след като си излекуван", каза излекуваният Фанта Камара пред Асошиейтед прес.

Оцелели от болестта биват гонени от селата си и уволнявани от работа, тъй като обществото неоснователно се бои от тях.

Близо година след смъртта на първия заболял в затънтено селце в Югоизточна Гвинея, най-малко 25 села в горските и планинските райони на страната все още отказват да допуснат здравни работници, опитващи се да издирят възможни случаи на заболели, съобщиха тази седмица правозащитни групи на семинар за ответните мерки срещу ебола.

Франция, която е бивша колониална сила в този регион, обеща да изгради в Западна Африка военна болница, за да помогне за потушаване на епидемията, като изпраща и 100 млн. евро финансова помощ за целта, отбелязва Ройтерс.

От Гвинея Оланд заминава за Сенегал, където ще участва в среща на върха на франкофонските страни.