В своя адрес до Путин Щайнмайер изтъква, че се надява през новия му мандат да бъде преодоляно отчуждението между Европа и руския народ, предаде БНР.

Щайнмайер призова Путин да работи за нормализиране на отношенията с Берлин и със Западна Европа.

Говорителят на канцлера Ангела Меркел - Щефен Зайберт каза, че тя ще прати поздравителна телеграма до Путин, в която ще става дума за предизвикателствата пред германско-руските отношения, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Японският премиер Шиндзо Абе поздрави Путин в телефонен разговор и двамата лидери се договориха да развиват руско-японските отношения, предаде ТАСС. В телефонния разговор те обсъдиха и проблема за мирния договор и въпроса за осъществяване на съвместна икономическа дейност на южните Курилски острови.

Същевременно ЕС настоя за бързо разкриване на истината около отравянето на руския двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Това се казва в декларация, която приеха външните министри на Eвросъюза, съобщава ДПА.

Първите дипломати на съюза приемат “напълно сериозно“ британската оценка, че вероятно Русия стои зад нападението.

Руското издание tsargrad.tv съобщи по-рано кои са първите 10 страни в света, чиито лидери са поздравили първи Владимир Путин с преизбирането му на президентския пост в Русия, предаде БНР. Това са Абхазия, Азербайджан, Армения, Беларус, Боливия, Венецуела, Казахстан, Киргизстан, Китай, Куба, Молдова, Сърбия, Таджикистан и Узбекистан.

Президентът на Сирия Башар Асад също поздрави Путин и каза, че огромната подкрепа, която той е получил на изборите "е резултат от добросъвестното изпълнение на неговите задължения и от това, че служи искрено на интересите на Русия".

Изданието коментира, че сред първите поздравяващи липсват лидери на страни от т.нар. първи свят – развитите държави.

ТАСС отбелязва, че президентът на Сърбия - Александър Вучич, първи от чуждестранните лидери е поздравил Владимир Путин за преизбирането му на поста.

Крайнодясната френска партия Национален фронт приветства големия изборен успех на Путин, който потвърждава, според нея, стабилността в Русия и волята на руския народ да се продължи напред със започнатите реформи.

"Трябва да престанем да гледаме на Русия като на противник и да подновим диалога с един необходим съюзник във войната срещу тероризма", се казва в изявление на партията.