Инцидентът стана на 15 юни на улиците „Марин Дринов“ и „Асен Златаров“ и за него беше обвинен 30-годишният Емил Костов, който изскочил от личното си "Ауди А-6" и нападнал чужденеца.

Повод за саморазправата станало засичане на пътя.

"Започна да ме преследва. Отвори прозореца на колата си и ми каза нещо на български, което не разбрах. Извиних му се, че не говоря български. Не исках да се бия, исках просто да избягам. На следващия светофар той спря зад мен, дойде до колата и ме удари", разказа пострадалият пред Нова телевизия.

Гонката продължава, французинът се опитва да избяга, но не успява и излиза от колата.

Той ме попита дали съжалявам и ми каза: „Ще видиш". Отиде до някъде, предполага, за да намери нещо, с което да ме удари, после се върна. Това е последното, което си спомням, защото след това загубих съзнание. Последното нещо, което си спомням, е как съм на земята”, допълни Марсо пред bTV.

Фотографът не може да си обясни агресията на пътя. Бил е на много опасни места по света - Сирия, Диарбекир, Сребреница, Чернобил, и не е предполагал, че такова нещо ще му се случи у нас.

Една от причините да съм тук е, че е много спокойно място. Не съм си мислил, че бих имал каквито и да било проблеми с когото и да било тук. И досега е било така. Но на пътя хората са по-агресивни от обикновено. Така че не знам. Не си правя генерален извод от единична случка. Случи се на мен, но може да случи на всеки. Неприятни неща се случват навсякъде. Като цяло не е опасен град”, каза още французинът. 

Въпреки всичко, той няма да промени отношението си към България. Пиер Марсо работи на свободна практика в България и публикува снимките си в световни агенции като "Франс прес" и "Ройтерс", както и в "Ню Йорк Таймс", "Шпигел" и "Уолстрийт джърнъл".

След инцидента приятелката му Боряна Кацарова, която също е фоторепортер, разказа:

"Има доста нанесени рани по лицето и цялата глава. Бит е с някакъв предмет. Това е видимо, тъй като разрезът, който е зашит, е много голям и дълбок. Не сме говорили много, защото от вчера той предимно спи и е в много голям шок".

Обвиненият Емил Костов отказа коментар. Адвокатът му обясни, че бил предизвикан заради отнето предимство. Ударил Марсо само веднъж, а травмите му били от падането. Емил съжалява за избухването и агресията, твърди защитникът му.

Шофьорът беше пуснат под парична гаранция от 500 лева.