Конференцията започва днес в столицата на южната германска провинция Бавария, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

В тридневния форум, 52-ри поред, ще участват около 30 държавни глави и правителствени лидери, над 70 министри на външните работи и на отбраната, представители на делови и научни среди, правозащитни организации от цял свят.

За първи път участват и петима шефове на тайни служби, сред които директорите на ЦРУ и британската МИ5, предаде БНР.

Разузнаването ще обсъжда терористичната заплаха в света.

Участието си в конференцията са потвърдили и външните министри на Иран и Садуитска Арабия, но заради опънатите им отгношения ще бъдат в Мюнхен в различни дни.

Руският президент Владимир Путин е отказал да участва, но изпраща премиера Дмитрий Медведев и външния министър Сергей Лавров.

От САЩ ще се включи държавният секретар Джон Кери.

Централни теми, както се очаква, ще станат конфликтът в Сирия, миграционната криза в Европа, а също и бъдещето на европейската архитектура на сигурността.

Бежанската криза ще е основната тема на разговорите, в които ще вземат участие президенти, премиери от над 30 държави.

Само преди година на конференцията по сигурността в Мюнхен темата за бежанците бе странична и не предизвика голям интерес. 12 месеца по-късно бежанският поток към Европа е основната точка, по която ще разговарят гостите на конференцията.

На конференцията лидерите на Европа, САЩ и Русия ще обсъдят най-вече идеята да се създаде организация за наблюдение на Близкия Изток по примера на ОССЕ. Германия се надява, че на форума ще може да се поднови сериозният диалог с Москва.

Освен това участниците във форума ще обсъдят положението в Африка и военното противоборство в киберпространството. За първи път на форума ще се говори за заплахите за световната стабилност и сигурност от опасни епидемии, причинявани от вирусите Зика и ебола.


В рамките на форума по традиция се провеждат много неформални и лични срещи на политици, на които се обсъждат нови инициативи в сферата на сигурността, които след това получават по-нататъшно развитие в рамките на различни международни формати.

Форумът ще се състои в луксозния хотел "Байеришер хоф", където са взети изключителни мерки за сигурността на участниците и гостите. Районът около хотела в центъра на Мюнхен, както винаги, ще бъде отцепен от силите за сигурност.

Различни антиглобалистки и пацифистки организации планират протестни акции, защото според тях форумът няма нищо общо с инициативите за мир и не помага за уреждане на конфликти.