Новият вариант предвижда да отрази по-точно приноса на човек към осигурителната система, съобщи Николай Николов, съветник по проблемите на пенсионната система в Министерството на труда и социалната политика след среща по параметрите на пенсионната система, съобщи БТА.

Предложението е индивидуалният коефициент за изчисляване на пенсия да се определя като средноаритметично на месечните индивидуални коефициенти.

Индивидуалният коефициент сега се получава като за целия стаж, от който се изчислява пенсията, се събира осигурителният доход на човека и тази сума на осигурителния стаж, например за 40 години, се разпределя на средния осигурителен доход за страната, т.е. за всички, които се осигуряват за тези 40 години, обясни Николов.

Според новото предложение, този коефициент ще се изчислява всеки месец. Не се сумират отделно индивидуалният доход и осигурителният доход за страната за същия период, а всеки месец се прави този коефициент и след това се намира средномесечният, като се раздели на броя на месеците, за които е изчислен, обясни експертът.

Прилагането на този начин за изчисляване на индивидуалния коефициент, би било възможно и удачно само за новоотпуснатите пенсии, като на този етап е трудно изчисляването на точен финансов ефект, уточни Николов.

Според вносителите на предложението промените са благоприятни за случаи, когато човек има възходяща трудова кариера с непрекъснато увеличаване на личния осигурителен доход, което е доста трудно постижимо в динамичната икономическа среда.

Предложението, ако се реализира, няма да доведе до съществена промяна в разходите за новоотпуснати пенсии, а само до преразпределение на средствата, смятат инициаторите му.

Новият метод е равносилен на индексация на миналите доходи с ръста на средния осигурителен доход. Изглаждат се отклоненията на личния от средния осигурителен доход, методът не е толкова чувствителен към доходите в края на кариерата, а отразява равномерно приноса през целия осигурителен стаж.

Обсъдено е и предложение от предишния Консултативен съвет по оптимизиране на осигурителната система да се преизчислява автоматично пенсията на хората, които имат след пенсионирането осигурителен стаж, каза Николов. По думите му предложението не е прието и ще продължи сегашната практика човек сам да пожелае това да бъде направено, тъй като понякога преизчисляването на пенсията може да създаде проблеми за достъп до системите, в които има подоходни тестове като енергийните помощи.

Не е прието и предложението да отпаднат трите най-добри години преди 1997 година във формулата за изчисляване на пенсията. Мотивите за предложението са били, че намалява влиянието на тези три години, както и това, че ще се облекчат сроковете за отпускане на пенсии. Според Николов предложението не е било възприето, защото вероятно има единични случаи, за които размерът на пенсията ще бъде намален.

Бъдещето на учителския пенсионен фонд ще бъде обект на дискусия в една от следващите срещи по усъвършенстването на тристълбовия модел, каза Николов. В закона е предвидено фондът да съществува до 2020 година. Има два варианта - след 2020 да стане капиталов или да продължи да съществува като солидарен в НОИ, допълни той.

Имало е и предложение за изравняване на необходимия осигурителен стаж за пенсиониране на мъжете и жените от третата масова категория труд. Обсъден е вариант и да отпадне възможността за зачитане на осигурителен стаж 4 години за 5 години при осигуряване на повече от едно основание.