При отварянето на пазарите в четвъртък богатството на Безос се равняваше на 90,6 млрд. долара, с което той изпреварва с 500 млн. долара съоснователя на Майкрософт Бил Гейтс, съобщи списание "Форбс", цитирано от БТА.

В началото на борсовата търговия акциите на Амазон поскъпнаха с 1,6 на сто, което увеличи богатството на шефа й с 1,4 милиарда долара.

Безос е роден на 12 януари 1964 г. в Албакърки, Ню Мексико, в семейството на Жаклин и Тед Йоргенсен, информира ТАСС.

Малко след раждането му семейството се разпада и майка му се омъжва за кубинския емигрант Мигел Безос, който осиновява детето и му дава фамилията си.

Джеф Безос завършва Принстънския университет през 1986 г. със специалност електротехника и информатика.

През юли 1994 г. създава в Сиатъл сайт за продажба на книги, който дава началото на Амазон. Компанията излиза на борсата през 1997 г. и за 18 процента от акциите предприемачът получава 54 млн. долара.

Година по-късно Амазон разширява бизнеса си и започва да продава и други стоки, а по-късно пуска и собствени електронни книги. В момента Амазон е най-големият онлайн търговец в света с пазарна капитализация над 500 млрд. долара.

Безос остава най-големият акционер с дял от 16,7 процента. С печалбата от излизането на борсата през 2000 г. основава аерокосмическата компания Блу ориджин, а през 2013 г. купи "Вашингтон таймс" и редица местни издания в САЩ.

Той е известен и като венчърен инвеститор - бил е сред първите купувачи на акции на Гугъл, инвестира също в Юбър и Еърбиенби.

Безос за първи път е включен в класацията на милиардерите на "Форбс" през 1999 година, когато заема 19-то място с 10,1 млрд. долара. В първата десетка влиза през 2016 г. с богатство от 45,2 млрд. долара.