Това сочи нова класация на сп. "Форбс", цитирана от Франс прес и БТА.

Начело на най-богати американци отново са тримата стари познайници:

основателят на Майкрософт (Microsoft) Бил Гейтс, по-известен сега с фондацията в подкрепа на здравеопазването и образованието, чието богатство е достигнало 81 милиарда долара (+8 милиарда);

ръководителят на Амазон (Amazon) Джеф Безос, който през юли за един ден изпревари Гейтс, но сега се връща на втора позиция с 67 милиарда долара (+14,5 милиарда);

доайенът при инвеститорите, 87-годишния Уорън Бъфет, с 65,5 милиарда долара (+12,5 милиарда).

Средната стойност на богатството, позволяващо присъединяване към този клуб на богаташите непрестанно се увеличава - тази година с 2 милиарда долара или 18 на сто.

Тръмп е на 248-мо място с богатство, оценявано на 3,1 милиарда долара (-600 милиона). Оценката на "Форбс" се различава от тази на Блумбърг, според която богатството на американския президент е 2,86 милиарда долара или с близо 200 милиона по-малко в сравнение с миналата година.

Авоарите на бившия магнат в недвижими имоти и звезда на телевизионни реалити предавания трудно могат да бъдат оценени: семейният холдинг Тръмп организейшън (Trump Organization), чието ръководство той повери на синовете си за периода на президентския му мандат, не се котира на борсата, а бизнесменът винаги е отказвал да публикува данъчните си декларации.

Списанието обаче припомня, че богатството му е пряко свързано с пет-шест имота в центъра на Манхатън, където цените на недвижимото имущество напоследък спадат.

На четвърто място в класацията е създателят на социалната мрежа Фейсбук (Facebook) Марк Зукърбърг, а на шесто - основателят на Оракъл (Oracle) Лари Елисън, който не е в челната тройка, както подчертава "Форбс", въпреки че богатството му се е увеличило с 1,8 милиарда до 49,3 милиарда долара.

Сред първите десет в класацията няма нито една жена. Едва на 13-о място е Алис Уолтън, дъщеря на основателя на веригата магазини Уолмарт (Walmart) Сам Уолтън, която се занимава предимно с изкуство и е оставила братята си да движат бизнеса.

Тя разполага с богатство, оценявано на 38,2 милиарда долара, включващо частна колекция от произведения на изкуството, оценявана на неколкостотин милиона.