Ако страната ни запази темпа на усвояване, би било отлично, тъй като до края на годината ще бъдат изплатени още фактури по проекти по Оперативни програми, каза Хан след среща с премиера Пламен Орешарски.

Еврокомисарят заяви, че от 2009 г. България е започнала да навакса с усвояването на европейски средства. От тогава България отбелязва годишен прираст от 7% в темпото на усвояване, в момента усвояването е на ниво 35%.

По думите на Хан ключовият фактор за усвояването на финансирането са опитните и способни служители в администрацията, както на централно, така и на местно равнище, предадоха БТА и БГНЕС.

"Трябва и да се осигури приемственост между служителите и да не се сменят тези, които са показали отлични резултати", посъветва Хан.

Еврокомисарят обясни, че през следващия програмен период структурните фондове ще бъдат насочени предимно към икономиката и към подкрепата на малките и средните предприятия с цел иновации, подсигуряване на нови работни места.

Конкретен акцент ще се постави върху младите хора и възможността за стартиране на нови фирми.

Попитан кое българско правителство носи отговорността, че България ще получи най-малък дял от европейското финансиране, Хан припомни, че преговорите все още не са приключили.

Пламен Орешарски изрази увереност за по-голямо от 35-процентно усвояване на евросредства.

"Имаме още малко повече от 2 г., за да приключат доста от проектите, които сега са в ход или са в самото началото", допълни Орешарски.

По-голям БВП - повече евросредства

Конкретните средства, предназначени за отделните държави, са обвързани с Брутния вътрешен продукт в съответната страна, като има и таван като ограничение, поясни Йоханес Хан.

България ще може да поиска повече средства от структурните фондове от новия програмен период, ако повиши брутния си вътрешен продукт, каза той.

"България има най-ниския БВП и това води до най-нисък обем от средства в абсолютно изражение", добави еврокомисарят, цитиран от БНР.

На глава от населението България също получава най-малко средства - по около 970 евро.