Според организацията имената Аспарух, Тервел, Алцек, Кубрат и трябва да се възродят.

"Ние и приятелите ни от "Да съхраним българския дух" искаме да дадем нашия принос за съхраняване на българския дух и култура. Нашият избор е България и го доказваме с ежедневни малки стъпки. Една такава стъпка е да подкрепим хората, които искат да кръстят детето си с българско име", заявяват от фондацията във Фейсбук страницата си.

Няколко души са готови да дарят лични средства на родителите, които изберат едно от тях за детето си. Един от тях - Ивелин Михайлов, е готов да даде по 200 лева на първите 10 семейства, които нарекат сина си Алцек, Тервел или Кубрат.

Друг дарител - Стоян Шеретов, ще даде същата сума на първите 10, кръстили детето си Аспарух, а Венцислав Карачовров - по 100 лева на тези, които нарекат новороденото си на войводата Вълчан.

Михайлов, две от чиито деца носят тракийски имена - – на богинята Бендида и героя Спартак, коментира пред bTV:

"Ние не купуваме имена, държа да го кажа. Ние подкрепяме хора, които от сърце искат да кръстят детето си така”.

От фондацията уточняват, че желаещите родители трябва да изпратят лично съобщение във Фейсбук профила й или по имейл снимка на свидетелството за раждане на детето, чието първо име е с ханско име. Средства по тази кампания не се набират, подчертават от "Въздигане".

Според статистиката от началото на новия век все по-често се избират имена, които са популярни по цял свят. За последната година на първо място при момчетата е Александър. Сред родените в АГ болница "Шейново" има две бебета, които носят името Аспарух, три се казват Кубрат, а две – Тервел.

В социалните мрежи вече се появиха негативни коментари срещу идеята да се плаща за български имена. Известният блогър Константин Павлов-Комитата написа:

"Не се ли усещат хората с инициативата за имената на децата срещу 200 лева, че веднъж техните клиенти решат ли, че името е за продан, после ще имат по-малко задръжки и в по-зряла възраст пак да го сменят, ако някой даде повече. Надявам се, че са готови да наддават тъй, че да бият конкуренцията. Или тогава вече ще действат само чрез убеждение?"