От държавното обвинение съобщиха, че главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл в Окръжния съд в Кърджали иск за прекратяване дейността на сдружението „Асоциация Бату платформ“, което незаконно осигурило финансиране на партията на Лютви Местан.

Според официалното съобщение разследването е установило, че на 14.03.2017 г. фондацията е получила превод от 100 000 евро от TURKKIYE VAKIFLAR BANKASI, без данни за субекта на преведената сума. Със същите средства били закупени хранителни продукти, разпределени в отделни пакети на обща стойност от по 30 лева, и раздадени на мюсюлманското население в 15 града.
Цацаров настоява пред съда, че е нарушение на Конституцията да се склоняват български граждани да гласуват чрез средства, получени анонимно от друга държава.

В отговор от пресцентъра на ДОСТ заявиха, че нямат никакви отношения с „Асоциация Бату платформ“.

"Единствените хранителни продукти, чието раздаване бе спряно от полицията в Кърджали по време на предизборната кампания, са закупени със средства на ПП ДОСТ на стойност 8431,20 лева, съгласно надлежно издадена фактура № 0000000001/04.03.2017, доставчик ЛУКС 87 ЕООД – Кърджали (вижте в галерията).

Ако въпросната фондация е имала някаква дейност в България, то тази дейност няма отношение към партия ДОСТ. Партия ДОСТ не е имала никога никакви отношения с каквато и да е фондация, в това число и въпросната „Асоциация Бату платформ“ - обект на прокурорското разследване, видно от съобщението на Прокуратурата", се казва още в съобщението на партията.

Междувременно лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ коментира пред журналисти:

"С детайлите на прокурорското разследване не сме запознати, но още по време на предизборната кампания сигнализирахме за такъв род действия, но тогава лица, заемащи отговорни позиции в компетентните органи, ни отговаряха, че ще ходят на почивка в чужди държави и като се върнат, тогава ще се занимават с въпроса. Визирам Кърджали. Ще очакваме да видим резултатите от това разследване”.