Той обяви, че са провели предварителен разговор с фонд, който е участвал в приватизацията в Чехия и в редица други страни.

"Тези хора се представиха пред нас и дадоха надежда, че в рамките на 10 дни ще направят своите предложения. Те се опитват да убедят всички акционери да застанат зад тях, за да могат да действат с развързани ръце. Ние ги изслушахме внимателно, казахме им, че са много смели хора, а те отговориха "Други ни наричат луди", но имат желанието нещо да направят"
, разказа премиерът пред журналисти.

Според Близнашки фондът разполага със значителен финансов ресурс и ще обяви намеренията си до десетина дни.

Все още не са ясни и намеренията на Оманския фонд, който притежава 30% от банката. Според запознати оманците търсят ресурс в Европа, чрез който да спасят вложенията си.

В същото време започнаха протести от самоорганизирали се граждани. Те настояват държавата да спаси всички депозити, а не само тези до 100 000 евро.

Освен това инициативен комитет, съставен от видни общественици и икономисти, предлага услугите си на държавата и БНБ като експертна помощ за спасяване на банката. Други експерти обаче смятат, че единственият изход е фалит за банката и трябва да се изпълнява настоящия закон.

Писмо от ДАНС до НОИ

От ДАНС са изпратили писмо до Националния осигурителен институт (НОИ) заради предупреждението, което отправи към хората със сметки в затворената КТБ да разкрият такива в други банки. В писмото се питало защо НОИ създава банкова истерия сред хората, които получават пенсии и обезщетения, разказа  пред журналисти вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, който е председател на Надзорния съвет на НОИ.

Той напомни, че хората получават пари за старост, майчинство и болнични от НОИ по сметки, които лично са избрали и само лично могат да сменят.

"От всички 6700 души, които са получавали парите си от НОИ в КТБ сметките си са запазили само 50, които вероятно погасяват дългове с тях", уточни Манолов.