След разговори с родители на пациенти и лекари, ангажирани към децата с увреждания, от сдружението са убедени, че родителите се страхуват да търсят правата на децата си, пише в открито писмо.

От "Заедно с теб" настояват Министерство на здравеопазването да вземе спешни мерки и Фондът за лечение на деца да заработи според правилника.

Само за последната седмица четирима членове на Обществения съвет подадоха оставки. Миналата сряда първата оставка бе подадена от националния консултант по детска нефрология доц. Анелия Буева, след това си тръгна и представителят на инициативата "Спаси, дари на..." Десислава Хурмузова, припомня "Дневник".

Днес в знак на несъгласие с новото ръководство и проблемите в работата на фонда оставки подадоха и Красимира Величкова, директор на Българския дарителски форум, която е част от органа, одобряващ лечението на деца, от 2008 г. насам и представителят на частните медии - журналистът Милена Златкова.

В интервю за БНР журналистът Мария Чернева – член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца, заяви, че има големи административни проблеми, а диалогът с ръководството на Фонда и МЗ е прекъснат.

"Освен че протоколите от заседанията не ни се дават в нужния срок, в редките случаи, в които все пак ни изпращат протоколи, а ние настояхме тези протоколи да ни се изпращат първо в електронен вид, за да можем да ги сверим точно заради грешките, които хващахме в началото, там има драстично разминаване.

Да кажем – 50% от решенията на Фонда не съответстват на това, което ние водим като бележки, а ние стриктно водим бележки от заседанията
", обясни Чернева.

Журналистката смята, че нередностите са известни на Министерството на здравеопазването.

Според други членове на Обществения съвет, новият правилник за работа на Фонда за лечение не помага на децата да се лекуват нито по-бързо, нито по-успешно, родителите са принудени да си търсят оферти сами и наистина цари хаос.