Официалната церемония се състоя в рамките на Съвет "Външни работи", който се проведе в Брюксел. От българска страна нотификацията бе подписана от вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, съобщи пресслужбата на Външно министерство.

Постоянното структурирано сътрудничество има за цел да съдейства за развитието на отбранителните способности на държавите-членки, включително чрез създаване на Европейски фонд за отбрана за финансиране на конкретни проекти. ПСС демонстрира решимостта за засилване на европейската сигурност и отбрана в отговор на новите геополитически предизвикателства.

Министрите на външните работи и министрите на отбраната на 28-те обсъдиха напредъка в изпълнението на Глобалната стратегия на ЕС в областта на сигурността и отбраната. Дискутираха и възможностите за по-нататъшно развитие на сътрудничеството с НАТО, включително в областта на борбата с тероризма. България приветства предприетите стъпки за реализиране на Глобалната стратегия чрез стартирането на ПСС.

"Трябва да развием тази инициатива по възможно най-прозрачния, всеобхватен и амбициозен начин, за да допринесем за повишаване сигурността на ЕС и да съдействаме за засилването на способностите на НАТО", заяви министър Захариева.

Пред журналисти тя уточни, че предстои военни и финансови експерти да разработят конкретните проекти за сътрудничество.

Има много подадени проекти, бихме искали да развиваме връзката между отбранителните и чисто цивилните мисии, отговори тя на въпроса как България ще се впише в инициативата. Настояваме за възможност за развитие на малките и средните предприятия в отбранителната индустрия", добави Захариева, цитирана от БТА.

По думите й бързото утвърждаване на проекта за европейска отбрана е най-добрият пример срещу твърденията на евроскептиците и е доказателство за способността на ЕС да взима решения.

Министрите на външните работи обсъдиха подготовката на предстоящата на 29-30 ноември 2017 г. в Абиджан Среща на върха ЕС-Африка, която има за цел да засили политическите и икономическите връзки между двата континента. Първите дипломати на ЕС подчертаха важността на провеждането на срещата и изразиха подкрепа за водещите теми в дневния ред - инвестиране в младежта и създаване на заетост, мир и сигурност, миграция и др.

Външните министри на 28-те проведоха и дебат по стратегическата комуникация, като подчертаха важността на работата за противодействие на дезинформацията, но и за излъчването на позитивни послания и разясняване на ползите от провежданите от ЕС политики.

"Постигането на реални резултати в областта на стратегическата комуникация изисква да бъде намерен правилният географски баланс, необходимото финансиране и съответните експерти", заяви българският външен министър.

Захариева и шведският й колега Маргот Валстрьом бяха домакини на работна закуска с министъра на външните работи на Македония Никола Димитров и вицепремиера Буяр Османи. Димитров представи усилията на новото правителство за внасяне на нов импулс в процеса на европейската интеграция чрез ускоряване на реформите и установяване на добросъседски отношения.

По повод очакваният в сряда нов доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка, Захариева коментира:

"Очакваме както винаги обективност и оценка за свършеното през годината. Имахме конкретни препоръки, някои от които са в процес на изпълнение. Очакваме доклад, който да ни очертае перспективите, имаме ясен план за действие. Очакваме партньорско отношение от ЕК и експертите, коментира тя пред български журналисти в Брюксел".