Това се казва в документа за държавната политика на Русия в областта на военноморската дейност до 2030 г., утвърден с указ на руския президент Владимир Путин и цитиран от ТАСС и БТА.

В него се подчертава, че през XXI век ролята на въоръжените сили в борбата за лидерство в океаните и моретата се засилва.

Русия полага енергични усилия и за развитието и въоръжаването на другите видове войски, особено на своите въздушно-космически сили (не ВВС, а ВКС).
 
Свръхзвуковите ракети и роботизираните системи, включително т. нар. "автономни необитаеми подводни апарати", ще постъпят на въоръжение в руските военноморски сили след 2030 година.

Стремежът на САЩ към господство

Русия смята стремежа на САЩ за господство в световния океан за заплаха за националната си сигурност, се казва документа. Формулировката е следната:

"Съществуващите опасности и заплахи за сигурността на Руската федерация в световния океан се запазват и се появяват нови. Основна сред тях е стремежът на редица държави, преди всичко Съединените американски щати и техните съюзници, към господство в световния океан, включително в Арктика, както и към постигане на смазващо превъзходство на своите военноморски сили."

Концепцията на САЩ за "глобален удар" заплашва директно международната сигурност и сигурността на Русия, се подчертава още в документа, озаглавен "Основи на държавната политика на Русия в областта на военноморската дейност до 2030 г."

Множество заплахи

Като други заплахи за сигурността на Русия са посочени:

  • чуждите териториални претенции към руски крайбрежни територии и прилежащите води;
  • умножаването на държавите, които притежават мощни и боеспособни флоти;
  • разпространението на оръжията за масово поразяване и ракетните технологии;
  • стремеж на редица страни да ограничат достъпа на Русия до ресурсите на световния океан и излаза й към жизненоважните морски транспортни комуникации;
  • икономическия, политически, юридически и военен натиск над Русия, целящ да понижи ефективността на морската й дейност.
Заплаха създава и отслабването на руския контрол над Северния морски път, чието използване от Русия има исторически корени.

Москва се притеснява и от "увеличаването на мащабите на международния тероризъм, пиратството, бракониерството, незаконния морски превоз на оръжия, наркотични и психотропни вещества, както и на химически вещества и радиоактивни материали".

Друг обезпокояващ фактор според стратегическия документ е:

"съществуването на огнища на въоръжени конфликти и ескалацията на такива конфликти на територии, имащи стратегическо значение за Русия и нейните съюзници, както и на територията на държави, имащи излаз към световния океан".