Ирма удари Флорида вчера сутринта като ураган от 4 категория, но до тази сутрин отслабна постепенно до 1 категория и в момента придружаващите го ветрове са със средна скорост до 120 км в час, съобщи Националният център за ураганите в САЩ.

"Окото" на Ирма се е намирало към 8 ч. (15 ч. българско време) на 170 километра северно от Тампа. Скоростта на съпътстващите ветрове достига 110 км/ч, т. е. близка до тази на ураганите.

Ирма, която се насочва към южна Джорджия, остава много опасна, предупреди Центърът.

Бурните ветрове на Ирма повалиха строителни кранове и изтръгнаха покриви на постройки.

Повече от 5.8 млн. домове останаха без електричество (до преди часове се съобщаваше за 3.4 млн.), част от Маями е под вода.

Повечето от останалите без електричество абонати са във Флорида, но и в Джорджия има около 90 хиляди и броят им се очаква да расте с придвижването на урагана на север.

В много от засегнатите райони възстановяването на тока ще отнеме седмици, предупредиха властите, които успокоиха населението, че двете атомни централи в щата са в безопасност.

Поне четири са жертвите, свързани със стихията.

В Лейкланд, Флорида, семейство с малки деца е било спасено от кола, залята от вода при преминаването на Ирма през района.

Досега по пътя си ураганът причини смъртта на поне 28 души.

По последни данни поне 10 са загиналите в Куба, когато Ирма беше от 5-а степен.




Президентът Доналд Тръмп обяви щата Флорида за зона на най-голямо бедствие. Това се прави, за да може да бъдат отпуснати федерални средства за възстановяване.  

Полицията в Маями съобщава за зачестили случаи на разграбване на магазини. Има задържани, предаде Асошиейтед прес. Властите наложиха в събота полицейски час отчасти за да предотвратят мародерства и да дадат на органите на реда право да спират през нощта всеки, който е на улицата.

Брак по време на буря

Двама летци - мъж и жена, членове на Националната гвардия на САЩ - сключиха брак в разгара на урагана Ирма в евакуационен център във Флорида.

Лорийн Дърам, която е на 24 години, и Майкъл Дейвис, който е на 26 години, са заедно от пет години. Те планирали голяма сватба именно през изминалия уикенд. Но приближаването на урагана към щата Флорида в навечерието на сватбения уикенд променило плановете на двойката.

Лорийн и Майкъл били пратени в евакуационен център, обособен в конгресния център на окръг Ориндж във Флорида. Там заедно с още членове на Националната гвардия те трябвало да изчакат преминаването на стихията и после да се впуснат да помагат на хората в засегнатите райони.