Младежът, който бил отдаден на фитнеса, от дълго време взимал стероиди за по-добри резултати в тренировките. Преди около месец обаче се обърнал за помощ към личния си лекар заради затруднено дишане.

Изследванията показали, че анаболите са довели до уголемяване на сърцето. Било планирано момчето да постъпи в болница, но миналата седмица то се почувствало много зле и било прието по спешност в токсикологията на Военноморската болница, разказа шефът на клиниката доц. д-р Снежа Златева.
При прегледите било установено, че младежът има не само увеличено сърце, но и тромби в белия дроб и краката. Няколко часа, след като бил приет в болницата, той починал.

„Младежът е взимал стероиди, както през устата на таблетки, така и инжекционно“, коментира доц. Златева. Тя припомни, че през последните няколко месеца няколко спортисти от цял свят са били застигнати от внезапна кончина именно заради прием на анаболи.

„Родителите трябва да внимават, да се интересуват и да възпират децата си от употребата на подобни средства. Трябва да се знае също, че стероиди понякога се съдържат дори в хранителните добавки, разработени за спортисти, така че трябва да се внимава изключително много“, допълни специалистът.

Тя посочи, че аутопсията на младежа безспорно е доказала, че смъртта е настъпила заради стероиди, но сега се изчакват хистологичните изследвания, които да посочат точно за какъв тип вещества става дума.