От данните става ясно, че състоянието на кандидата за президентската номинация на Републиканската партия и съпругата му Кълъмба е между 19 и 22 милиона долара, което го прави един от най-богатите кандидати за Белия дом на изборите през 2016 година.

Основни източници на доходи за Буш са били инвестиционната дейност, както и платени речи.

Телевизия Си Ен Ен отбелязва, че досега нито един от кандидатите за президент не е разкривал данни за данъците си за толкова продължителен срок.

Както се вижда от публикуваните материали, доходите на Джеб Буш рязко са скочили след края на мандата му като губернатор на Флорида през 2007 година. Ако през 2006 г. той успял да заработи около 260 хиляди долара, то през 2013 година сумата достига 7,4 милиона.

Част от доходите на Буш са дошли от сътрудничество с различни компании. Като консултант в британската банка "Барклис" той получавал средно по 2 милиона долара годишно. За аналогични услуги в американската банка "Лемън брадърс" са му плащали около 1,3 милиона долара на година.

На сайта на предизборната си кампания jebb2016.com кандидатът на републиканците е посочено друго число с по-големи политически последици: ефективното му данъчно облагане е надхвърлило 36% през въпросните години, което е много по-високо от средното за американските семейства - 17,1% през 2011 г., според Центъра за данъчна политика.

Обръщайки се към своите сънародници Джеб Буш заявява: "Каквато и да е данъчната ви ставка, ние трябва да вкарваме повече пари във вашите джобове и по-малко във федералните каси".

Публикуването на данъчните декларации е жест на прозрачност, предназначен да изтъкне контраста между Буш и неговите съперници републиканци и демократи, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.