Групата е орган на многонационалната антиджихадистка коалиция, действаща в Ирак и Сирия. Тя е ръководена от САЩ, Италия и Саудитска Арабия и предоставя възможност на 35-те страни членки на коалицията да обменят информации и да координират мерките срещу финансовите дейности на ИД.

На днешното заседание кувейтският министър на външните работи Халед ал Джаралах призна, че неговата страна може да направи повече в борбата срещу финансирането на джихадистите.

Той обаче добави, че властите на страната му са доволни от реализираното досега в тази насока, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Миналата седмица американският заместник-министър на финансите Адам Зубин, отговарящ за борбата срещу финансирането на тероризма, поиска от Катар и от Кувейт да затегнат разпоредбите си срещу прането на пари и финансирането на терористичните дейности. Тогава той упрекна двете страни, че им липсва политическа воля в тази насока.

Относно пресичането на постъпленията за ИД в момент, в който се води офанзивата за отвоюване на град Мосул американското министерство на финансите заяви, че много от бойците на ИД напускат бойното поле, след като техните заплати са били намалени.

ИД не плаща вече премии на семействата на членове на ИД, убити в сражения, заяви Зубин. Той каза, че има случаи на корупция в ИД и като пример посочи, че двама висши представители на групата са избягали от Ирак респективно с 750 000 долара и 1 милион долара.