Това става ясно от приетата от служебното правителство Комуникационна стратегия на Председателството, предложена от ресорния служебен вицепремиер Деница Златева.

Близо 5 млн. лв. от средствата са за популяризиране на Председателството в страната, а 2,4 млн. ще отидат за дейности по света.

Националният център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС трябва всеки момент да обяви обществена поръчка за изработването на сувенири. Предвиденият бюджет е точно 1 млн. лв.

"Всяко председателство изработва специални подаръци в няколко категории - за VIP, висши служители, журналисти, целта на които е да популяризират ротационното председателство. Задължителни са например дамските шалове и мъжките вратовръзки с логото на председателството. В дейността влизат печатните материали за България и Председателството, тефтери, химикалки, папки и т.н.

Служебният вицепремиер Деница Златева предложи Комуникационната стратегия на Председателството. 1,1 млн. лв. ще излезе изработката на външната реклама - билбордове, транспаранти, които ще бъдат разположени на Летище "София", по фасадите на избрани сгради в София, както и за външно брандиране на НДК, Дом №2 на Резиденция "Бояна" и други. Обществената поръчка също трябва да се обяви в близките дни. Държавата е приготвила още поне 375 000 лв., които ще плати на фирми, които са собственици на рекламните съоръжения.

Общо 950 000 лв. ще плати държавата за закупуване на програмно време в "националните електронни медии и регионални медии с най-голяма аудитория", в които ще се проведе информационна кампания за ролята на България като страна - председател и за приоритетите на Българското председателство.

Половин милион лева са предвидени за публикуването на рекламни банери и карета в интернет и печатни медии, създаване на специализирани рубрики и предавания за Председателството. Обществената поръчка за избор на медиите трябва да се обяви през месец септември т.г.

Подготвят НДК за събитията, свързани с Председателството, само че работата върви малко бавно.

100 000 лв. ще струва изработването на изцяло нов интернет-портал за Българското председателство. 250 000 лв. са предвидени за изработването на видео и аудио клипове, както и на документален филм за Председателството.

460 000 лв. държавата ще плати за провеждане на публични събития на неправителствени организации, общини и студентски организации, социологически проучвания, обучения на журналисти, посветени на Председателството. Извън тези близо 5 млн. лв., още 2,4 млн. лв. са предвидени за комуникационни дейности в чужбина през 2017-2018 г. Парите се предоставят на Министерство на външните работи, на Дипломатическия институт, на Държавния културен институт, както и на български посолства по света.