ЕК е изчислила, че финансовите задължение, произтичащи от членството на Великобритания в ЕС, засягат 74 органа на общността, и иска всички сметки да бъдат уредени в евро.

ЕК не е определила размера на окончателната сметка за Брекзит, но изчисленията й се отнасят за периода след напускането на Великобритания.

Задълженията включват капитал за финансирането на Европейската инвестиционна банка, дела на Великобритания във финансирането на споразумението за бежанците между ЕС и Турция и финансирането на учителите в европейските училища.

Исканията вероятно ще ядосат британското правителство. То настоява да се заеме с финансовите искания в последните етапи от преговорите и пряко да ги обвърже с бъдещо търговско споразумение.

Що се отнася до правата на гражданите, ЕС иска британските граждани в общността и гражданите на ЕС във Великобритания да имат право да получават постоянно жителство, след като са имали законно пребиваване за непрекъснат период от пет години.

ЕК също така иска Съдът на ЕС да има пълна юрисдикция по отношение на правата на гражданите. Това искане вероятно също ще ядоса Великобритания.

Междувременно британският премиер Тереза Мей каза, че преговорите за Брекзит ще започнат 11 дни след парламентарните избори на 8 юни.