"В последните дни отново се говори за силно влошената фискална позиция на страната - една действително притеснителна тема. За съжаление, пак доминират неаргументирани, литературни по характер, твърдения. Това е добър повод за няколко цифрови позовавания", писа на страницата си във Фейсбук бившият министър-председател Пламен Орешарски.

Той припомни, че за целия период след голямата монетарна и финансова криза от 1997 година до 2008 година няколкото български правителства са се въздържали от големи бюджетни дефицити, натрупвали са фискални резерви и са намалявали публичния дълг.

"Най-отчетливо това пролича за периода, в който имах отговорности да ръководя фискалните политики на страната - 2005-2008 година, когато бюджетът последователно приключваше с излишъци от 3 и над 3% от БВП - рекордни постижения в рамките на целия ЕС. В края на този период - средата на 2009 година фискалните резерви достигнаха 8 млрд. лева, а публичният дълг слезе на около 12% от БВП - уникален резултат (втори в ЕС) на фона на неговия размер от над 120% от втората половина на 90-те години", подчерта Орешарски.

Той отбеляза, че след това се забелязва обръщане на тенденцията - възприели са се политики на бюджетни дефицити, намаляване на фискалните резерви и увеличаване на правителствения дълг.

"За периода от средата на 2009 година до първото тримесечие на 2013 година фискалната позиция бе влошена с над 8 млрд. лв. - намалени фискални резерви от 8 на под 4 млрд. лева и увеличен дълг от 10 на над 14 млрд. лева. Сред причините имаше и обективни - лоша икономическа среда вън и вътре в страната, но те не могат да обяснят напълно влошаващата се фискална позиция", писа Орешарски.

"За периода след средата на миналата година до средата на настоящата, правителството, което ръководих, стопира негативните фискални тенденции - единствено възможната задача за такъв кратък период", изтъкна бившият премиер.

Той подчерта, че това го показват цифрите, а не е словесно заклинание.

"Вярно е, че и за този период се наблюдава увеличаване на публичния дълг, но за сметка на подобрените фискални резерви - към средата на тази година същите достигнаха малко под 9 млрд. лева - по-високо ниво дори от 2009 година. Част от техния прираст - за сметка на новоемитиран на външните пазари дълг при най-добрите параметри за цялата ни нова история", посочи Орешарски.

Според него външните инвеститори са оценили сравнително високо нещо, което някои коментатори вътре в страната характеризират с катастрофическа терминология.

"Парадоксът в случая е, че подобни коментари са по същество самокритика, облечена във формата на обвинения срещу едно управление, на което не бе дадено време дори да направи каквато и да е по-сериозна грешка...", заяви още Пламен Орешарски.