Дутерте заяви, че би "се радвал да избие" три милиона наркомани, предадоха световните агенции.

Новите заплахи срещу трафикантите на дрога и наркоманите Дутерте отправи в родния си град Давао след визита във Виетнам, където обсъди своята кампания срещу трафика на дрога с виетнамските лидери, както и пътищата на двете правителства за борба с транснационалните престъпления, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

71-годишният адвокат обясни, че неговите открити заплахи със смърт срещу наркотрафикантите целят да ги уплашат и те да спрат да продават наркотици, както и да обезкуражат евентуалните потребители на дрога. Заради тези заплахи обаче Дутерте каза, че е бил сравняван с Хитлер и наричан от свои критици "братовчед на Хитлер".

След това филипинският държавен глава заяви: "Хитлер изби три милиона евреи. Във Филипините има три милиона наркомани. Е добре де, ще се радвам да ги избия".

Според правителствени оценки във Филипините има три милиона наркомани. Според оценки на историците по времето на Хитлер нацистите са избили шест милиона евреи, припомня АП.

Все пак филипинският президент отбеляза, че жертвите на Хитлер са били невинни хора, докато неговите мишени са всичките престъпници и изтребването им ще реши проблемите на страната му с наркотиците и "ще спаси следващото поколение филипинци от пъкъла".

Германското правителство определи коментарите на Дутерте като неприемливи, а президентът на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер каза, че думите на Дутерте са отвратителни и поиска той да се извини за тях.

Само преди седмица Родриго Дутерте засипа с обиди Европейския съюз, когото упреква заради критиките към кървавата му кампания срещу престъпността. Филипинският президент завърши тирадата си, показвайки среден пръст на Европейския парламент, който осъди вълната от екзекуции без съд и присъда и от убийства на Филипините.

Предизвикващият полемика 71-годишен адвокат е отправял обиди в същия дух и към други международни институции като ООН. Освен това си позволи да нарече американския президент Барак Обама "кучи син", заради което той отмени официална среща с него. Преди това пък Дуерте нарече американския посланик "хомосексуален кучи син".