На специалното събитие, състояло се в „Парадайз център“, където бе открит и първият специализиран магазин, присъстваха над 400 гости, сред които представители на институции, бизнес средите, медии и редица светски личности.
 
България е 32-та държава, в която Филип Морис Интернешънъл обяви началото на най-голямата промяна в тютюневата индустрия за изграждане на бъдеще без дим – бъдещето, в което новите революционни бездимни алтернативи ще заменят цигарите.
 
Освен впечатляващия декор, пърформанс и аудио-визуални ефекти на събитието, гостите имаха възможност да се запознаят с иновативната концепция за нагряване на тютюна без горене – IQOS. На живо и по интерактивен начин бяха демонстрирани научните данни и продуктовите  характеристики, имащи за цел постигането на по-добра алтернатива за пълнолетните пушачи. Присъстващите на събитието се убедиха в разликите при употреба на IQOS в сравнение с традиционното тютюнопушене посредством специално лабораторно оборудване, показващо липсата на изгаряне и съответно - на катрани.
 
Зад създаването на IQOS стоят над 10 години научни изследвания, извършени по международни ISO стандарти от повече от 400 биохимици, инженери, токсиколози, фармаколози и много други експерти в двата научно-изследователски центъра на компанията в Швейцария и Сингапур. От 2008 г. компанията инвестира над 3 милиарда долара в научна и развойна дейност. Новата технология е разработена в Швейцария, а сред партньорите на Филип Морис са над 60 стартъп компании. IQOS и бездимните продукти съдържат иновативни елементи, които са патентовани посредством над 3000 патента. Още 4000 подлежат на регистрация, което прави Филип Морис единствената тютюнева компания в топ 100 на световната класация на компании по брой на получени нови патенти от Европейската патентна организация EPO.
 
„Ние сме убедени в каузата на нашата компания за изграждане на бъдеще без дим и вярваме в нашата мисия да допринесем все повече пълнолетни потребители да преминат към бездимните алтернативи“, заяви в своята реч Джордж Маргонис, генерален мениджър на Филип Морис България. Той допълни, че компанията има основание да преследва целите си, тъй като само за 3 години над 3,7 милиона мъже и жени по света вече са спрели да пушат и са избрали да преминат към IQOS. „Преминаването към бъдеще без дим е пробив в тютюневата индустрия и е най-мащабната трансформация в 170-годишната история на Филип Морис Интернешънъл“, каза Маргонис и изрази увереност, че България много скоро ще стане част от едно по-добро бъдеще. 
 
„Има огромен смисъл в нашата мисия да изградим бъдеще без дим, защото намаляване на вредата е добра кауза, а точно това очаква обществото от нас“, сподели Вержиния Джевелекова, мениджър корпоративни отношения, като допълни:„…но тя ще бъде успешна само ако всички заинтересовани страни в обществото заедно работим за нея, включително регулаторните органи, медиите, бизнеса и пълнолетните потребители.“
 
 
*IQOS е високотехнологична система за прецизно поддържане и контролиране на температура до 350 градуса, необходима за оптимално нагряване тютюна, без да достига температурата на горене. Специалните тютюневи стикове, съдържащи уникално обработен висококачествен тютюнев бленд, са разработени за употреба само с IQOS. При нагряването им се отделя пара с аромат на истинския тютюн и никотин. За разлика от цигарите, поради липсата на изгаряне, при употребата на тютюневите стикове с IQOS няма нито дим, нито пепел. Те имат и по-слаб мирис в сравнение с пушенето.